Knie

We werken momenteel aan het verbeteren van onze website. 
Hierdoor kan het zijn dat dingen dubbel staan of op een andere plek dan u gewend bent.
Het kniegewricht lijkt simpel: je kunt ermee buigen en strekken. Maar het is een complex gewricht dat kwetsbaar is voor letsels en slijtage. Hieronder vindt u meer informatie over aandoeningen en behandelingen:

Kijkoperatie in de knie (artroscopie)

Meniscusoperatie

Herstel van de voorste kruisband

Gewrichtssparende behandelingen

Kraakbeendefect en kraakbeenherstel in de knie

Artrose

  •  Artrose: wat is het en welke behandelingen zijn er mogelijk?
  • Wat kunt u zelf doen? Vroeg Artrose Poli voor patiënten met beginnende artrose van de knie.

Knie-distractie (een nieuwe behandeling voor beginnende artrose van de knie)

Een knieprothese (kunstknie)

Informatie van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV)

  • knie
    Op de website zorgvoorbeweging.nl is veel informatie te vinden over knieproblemen en behandelingen. Deze website wordt verzorgd door de Nederlandse Orthopaedische Vereniging.
  • Op de website van de NOV zijn ook  animatiefilmpjes te zien over artrose(behandelingen), knie-protheses, meniscusoperatie,  kruisbandoperatie  e.a. 

Het kniegewricht wordt gevormd door het onderste deel van het dijbeen, het bovenste uiteinde van het scheenbeen en de knieschijf. De uiteinden van deze botten zijn bedekt met glad kraakbeen waardoor het gewricht soepel kan scharnieren en glijden.

 

gezonde knie anatomie

 

Het gewricht wordt verstevigd door twee kruisbanden, één binnenband, één buitenband en door het gewrichtskapsel. In elke knie vereffenen een binnenmeniscus en een buitenmeniscus de ongelijkheid van de gewrichtsvlakken.

De belangrijkste bewegingen die u met de knie maakt zijn buigen en strekken. In het kniegewricht is dit een combinatie van een afrolbeweging en een glijbeweging.

Sluit de enquête