Scoliose bij kinderen onder de 10 jaar (Early Onset Scoliosis)

Wat is Early Onset Scoliosis?

Early Onset Scoliosis is een verzamelnaam voor  alle vormen van scoliose bij kinderen onder de tien jaar. Scoliose betekent een zijwaartse verkromming in de wervelkolom. Elke vorm heeft zijn eigen behandeling. Op deze leeftijd zijn er verschillende oorzaken. We verdelen ze in drie hoofdgroepen:

1. Idiopathische Scoliose: Er is geen oorzaak aan te wijzen.

  •  bij kinderen van ongeveer 3 tot 10 jaar: Juveniele Idiopathische Scoliose. Deze vorm kan vrij snel tot verergering leiden. We controleren de kinderen regelmatig. De meeste kindern hebben behandeling nodig.
  • bij baby's en peuters: Infantiele Idiopathische Scoliose. Deze vorm behoeft  meestal alleen controle en gaat in de meeste gevallen vanzelf over voor het kind drie jaar is.  

2. Congenitale Scoliose

Scoliose als gevolg van aangeboren afwijkingen aan een wervel: Dit heet Congenitale Scoliose. Dit kan voorkomen bij verder gezonde kinderen, maar het kan ook onderdeel zijn van een aangeboren syndroom. De scoliose is soms al zichtbaar voor de geboorte (op de echo tijdens de zwangerschap), maar kan ook pas zichtbaar worden op latere leeftijd. Tijdens de groei moeten kinderen met afwijkende wervels regelmatig gecontroleerd worden. Bij veel kinderen is behandeling nodig omdat de verkromming van de rug tijdens de groei te veel toeneemt.

3. Neuromusculaire Scoliose

Scoliose bij kinderen met een andere ziekte: een syndroom, een spierziekte of een aandoening van het zenuwstelsel of het bindweefsel. We noemen dit neuromusculaire scoliose. Bij deze kinderen kan scoliose ontstaan doordat de spieren, zenuwen of het steunweefsel de wervelkolom niet voldoende kunnen ondersteunen. Bij kinderen met een syndroom kunnen er ook aangeboren afwijkingen aan de wervels zijn (zie hierboven bij Congenitale Scoliose). Voor veel kinderen met scoliose bij andere ziektes hebben we  een speciaal spreekuur met verschillende specialisten tegelijk. Dit team en de ouders samen beslissen welke behandeling het beste is voor ieder kind.

Sluit de enquête