Versterkte kyfose of lordose bij kinderen

gezonde rug kyfose lordose bij kinderen

De gezonde wervelkolom heeft van nature krommingen: een kleine holling in de onderrug en een kleine bolling bovenin de rug. De natuurlijke krommingen zijn belangrijk voor de flexibiliteit en stabiliteit van de wervelkolom.  Soms worden de krommingen te groot en ontwikkelt zich een bolle rug (hyperkyfose) of een holle rug (hyperlordose).

Hyperkyfose (ronde rug)

Dit is een versterkte kromming van de wervelkolom boven in de rug. Hyper-kyfose kan verschillende oorzaken hebben:

 • Verkeerde houding: de bovenzijde van de rug wordt te rond  als gevolg van steeds voorover zitten en slappe rugspieren. Bij kinderen is dit goed te corrigeren door te letten op de houding en eventueel oefentherapie.
 • Scheuermann hyperkyfose: bij deze vorm ontwikkelt de bolling zich gedurende de groei doordat drie of meer wervels ongelijkmatig groeien. De wervels krijgen dan een wigvorm en de wervelkolom buigt voorover en kan stijf worden. Soms is er ook pijn.
  scheuermann
  Oefentherapie helpt om de pijn te verminderen en de houding zoveel mogelijk te verbeteren. In ernstige gevallen kan het dragen van een korset nodig zijn. In zeldzame gevallen is een operatie nodig.
 • Bij verlammingen of ziekten van zenuwen of spieren ontstaat de te sterke bolling van de rug doordat de spieren en/of zenuwen niet goed werken. Deze kyfose gaat vaak samen met een bepaalde vorm van scoliose (zijwaartse verkromming van de wervelkolom).
 • Aangeboren: een wervelafwijking die al voor de geboorte ontstaan is, veroorzaakt de ronde rug. Voor meer informatie kijk op de pagina congenitale scoliose.

Hyper-lordose (holle rug)

Dit is een versterkte holling van de wervelkolom midden/laag in de rug. Hyperlordose kan verschillende oorzaken hebben:

 • bij kinderen ontstaat soms tijdens de groei tijdelijk een hyperlordose. Deze te holle rug verdwijnt meestal ook weer spontaan.
 • te slappe buikspieren en rugspieren
 • een te grote buikomvang. Om de balans te bewaren, wordt de bovenrug naar achteren gehouden en versterkt de holling in de rug.
 • bij een hyperkyfose: de te sterke bolling boven in de rug wordt gecompenseerd door een te sterke holling onder in de rug.
 • spondylolisthesis : een verschuiving van wervels onder in de rug.

Behandeling: soms is oefentherapie nodig. Bij spondylolisthesis kan uitgebreidere behandeling nodig zijn.

Ook bij volwassenen kan hyperkyfose  of hyperlordose ontstaan. Lees meer over kyfose of lordose bij volwassenen.

Sluit de enquête