Infecties

De afdeling orthopedie van het MUMC+ is gespecialiseerd in de behandeling van infecties in de botten en gewrichten of bij protheses.

Prothese-infecties

Een infectie van een prothese kan vrij snel na de operatie ontstaan, maar ook nog jaren later. U kunt koorts krijgen, zich ziek voelen en pijn hebben van de prothese. Welke klachten u precies krijgt, is ook afhankelijk van het soort infectie.

Het is belangrijk om bij een infectie ergens anders in uw lichaam (bijvoorbeeld bij een ontsteking van uw kiezen of tanden, bij een steenpuist, een ontsteking van uw nagel, of een wond met pus of  bij een blaasontsteking ) direct advies te vragen aan uw orthopeed of huisarts. De bacteriën van de infectie elders kunnen namelijk via de bloedbaan uw prothese bereiken en deze infecteren. Uw behandelaar zal zo nodig antibiotica geven (graag steeds in overleg met de orthopeed) om een infectie van uw prothese te voorkomen.

MUMC+ is gespecialiseerd in de behandeling van infecties

De afdeling orthopedie MUMC+ is gespecialiseerd in de behandeling van ernstige infecties.  De afdeling orthopedie MUMC+ behandelt dan ook patiënten uit de wijde regio.  Overigens, die infecties zijn niet gevaarlijk voor andere patiënten.

Op maandag is er een speciale poli voor patiënten met infecties. Patiënten worden gezien door orthopeden die zijn gespecialiseerd in de behandeling van infecties of door een orthopedisch chirurg in opleiding, waarbij  de specialist  altijd superviseert en eindverantwoordelijk is (hoofdbehandelaar). Uw behandelaar zal met u bespreken welke onderzoeken en behandelingen mogelijk zijn om de problemen aan te pakken.

Waarom vindt uw behandeling in het MUMC+ plaats?                               

De behandeling van prothese-infecties is complex. Daarom hebben ongeveer 15 ziekenhuizen in Nederland zich gespecialiseerd in deze zorg. Het MUMC+ is al tientallen jaren een centrum waar patiënten met prothese-infecties naartoe worden verwezen uit heel Limburg, maar ook van daarbuiten.

 Omdat de behandeling van prothese-infecties ingewikkeld is werken wij  in het MUMC+ intensief samen met andere medisch specialisten. Zo vindt er wekelijks een overleg plaats tussen de medisch microbioloog, plastisch chirurg, infectioloog, traumachirurg en orthopedisch chirurg. Op deze manier krijgt u altijd de juiste zorg op het juiste moment. Uiteraard wordt er ook nauw contact gehouden met uw verwijzer.

Bij elke operatie is er een kleine kans op infectie, maar wie op de afdeling orthopedie van het MUMC+ een nieuw gewricht krijgt zit goed: uit de cijfers over 2017 blijkt dat de kansen op een infectie bij een nieuwe heup of nieuwe knie respectievelijk 1% en 0,6% zijn. Dat is uitstekend, vergeleken met de beschikbare (inter)nationale cijfers.

Sluit de enquête