Als je scoliose hebt en een bocht je wervelkolom wordt groter dan 25 graden, dan kan het dragen van een brace nodig zijn om verdere verergering van de bocht te stoppen.

scoliose brace Maastrichtbrace
Een brace is een kunststof korset dat precies voor jou op maat wordt gemaakt. De brace steunt op het bekken en drukt tegen de bocht(en), waardoor de scoliose wordt gecorrigeerd. We laten je geleidelijk wennen aan het dragen van de brace. Een brace moet afhankelijk van de ernst 8 tot 20 uur per dag gedragen worden. Brace-behandeling wordt altijd gecombineerd met oefentherapie.
Werkt een brace wel bij scoliose?

Onderzoek heeft aangetoond dat brace-behandeling bij snel groeiende bochten de kans op operatie gemiddeld 50% kleiner maakt. Hoe beter je de brace  draagt,  hoe groter de kans dat je niet geopereerd hoeft te worden (een operatie is meestal nodig als een bocht in de wervelkolom groter wordt dan 45 graden.)

Hier volgen wat gegevens uit wetenschappelijk onderzoek: In dit onderzoek werden jongeren met snel groeiende bochten op twee manieren behandeld: met of zonder een brace. Van alle jongeren die een brace kregen, was de behandeling bij 72% succesvol. 

resultaten van bracebehandeling bij scoliose (uit Weinstein,BMJ 2013)
En wat heel opvallend was: het succes van de bracebehandeling hing af van het aantal uren dat de brace daadwerkelijk werd gedragen. Jongeren die hun brace minder dan zes uur per dag droegen, hadden net als patiënten zonder brace ruim 50% kans dat een operatie nodig was. Bij jongeren die de brace 18 uur per dag droegen, was maar bij 7-10% een operatie nodig. Van de jongeren met snel groeiende bochten in dit onderzoek die helemaal zonder brace behandeld werden, moest 52% geopereerd worden.

Helaas zijn sommige bochten niet goed te behandelen met een brace, maar dat valt vooraf niet altijd te voorspellen. Ook als je je brace goed draagt, is er een kleine kans dat je toch geopereerd moet worden. Maar als je je brace niet goed draagt, is die kans veel groter.

Hoe lang duurt een brace-behandeling? En hoeveel uur moet je de brace dragen?

Een brace moet afhankelijk van de ernst 8 tot 20 uur per dag gedragen worden. Hoeveel uren je de brace moet dragen, is afhankelijk van het type scoliose, hoeveel je  gaat groeien en van je leeftijd. We laten je geleidelijk wennen aan het dragen van de brace.

Een brace-behandeling duurt meestal zolang als je groeit.

Soorten Braces

Braces zijn er in verschillende soorten. Afhankelijk van je leeftijd, de stijfheid en het type van de bocht bepalen we welke brace het meest geschikt is.

Maastrichtbrace
De Maastricht-brace bestaat uit een aantal stijve delen van kunststof. De delen zijn precies op jouw maat gemaakt. Ze kunnen een beetje beetje bewegen ten opzichte van elkaar. De brace kun je zelf dicht maken met klittenband aan de voorzijde.

x
De Bostonbrace is een stijf korset  dat uit één stuk bestaat. Ook een Bostonbrace wordt precies aan jouw figuur aangepast. De brace heeft de sluiting op de rug. Iemand moet je helpen de brace aan te doen.

Aanmeten van de brace

Een brace wordt precies voor jou op maat gemaakt. Er zijn twee manieren om braces te maken: Met een prefab-model of met een gipsmodel. De keuze hangt af van de soort scoliose die je hebt.

Prefab: de instrumentmaker meet een aantal lichaamsmaten zeer nauwkeurig op en stuurt die gegevens naar een werkplaats waar de de vorm gemaakt wordt. De instrumentmaker maakt deze vorm daarna precies voor jou op maat.

Gipsmodel: Bij de instrumentmaker wordt over een speciaal hemdje een gipsmodel van je romp gemaakt. De instrumentmaker gebruikt het gipsmodel om een precies passende brace voor je te maken.

Voor uitgebreide informatie over het aanmeten van de brace klik hier

Wennen aan de brace

In het begin kan het dragen van een korset moeilijk zijn. Het lichaam en de huid moeten wennen aan de druk van het korset. De gewenningsperiode kan bestaan uit 4 fasen. Afhankelijk van de voorgeschreven draagtijd van de brace worden 2, 3 of 4 fasen doorlopen.

 1. 6 uur per dag
 2. 10 tot 12 uur per dag
 3. 16 tot 18 uur per dag
 4. tot 23 uur per dag

Hoe strakker de brace zit, hoe beter het draagcomfort en hoe groter de correctie van de scoliose.  Een te losse brace gaat schuiven en dat kan leiden tot schuurplekken op de huid.

Werkt jouw brace goed?

Om te controleren of de brace zijn werk goed doet, maken we ongeveer een maand na de start van de behandeling röntgenfoto’s. Daarna zijn er iedere vier maanden controles op de polikliniek samen met de korsetmaker.  We bekijken nauwkeurig of de bocht(en) niet groter worden. Ook wordt gekeken of de brace nog goed past. Je bent tenslotte in de groei.

Belangrijk om te weten bij het dragen van een brace
 • Afhankelijk van een aantal dingen (zoals ernst van de bocht en jouw verwachte lengtegroei) zullen we je adviseren de brace 8 tot geleidelijk aan 20 uur per dag te dragen. We proberen altijd in overleg een behandelschema op te stellen dat voor jou het best werkbaar is. 
Hoe beter je je brace draagt, hoe beter hij werkt.
 • Een brace zit strak om je bovenlichaam en heeft drukpunten. Dat zit natuurlijk niet lekker, maar je went er wel aan. 

 • Om de huid voor te bereiden op het dragen van de brace, kun je voordat je brace af is en gedragen kan worden je huid regelmatig met kamferspiritus insmeren (kamferspiritus verhardt de hoornlaag van de huid). Soms krijg je toch last van schuurplekken. Bespreek dit met je behandelaar of de korsetmaker, dan zoeken we een oplossing.
  scoliose brace
 •  Door het dragen van wijdere kleding is de brace redelijk te verbergen. Ook sjaaltjes of vestjes kunnen de blik afleiden. Meestal is het zo dat kleding door het dragen van een brace sneller slijt.
 • Het dragen van een brace kan vermoeiend zijn. Neem als dat nodig is tijd om te rusten. 

 • Een brace-behandeling wordt altijd ondersteund door oefentherapie met en zonder de brace. 

 • Tijdens sport en gymles mag de brace uit. 

 • De meeste jongeren zien het belang van een brace-behandeling in en accepteren de brace. 
Anderen zetten zich af tegen de behandeling en weigeren de brace (voldoende lang) te dragen. Dit kan leiden tot ruzies met ouders. Soms verschillen ouders onderling van mening over het nut van brace-behandeling. Zulke situaties zijn voor niemand goed. We vragen jullie om bij problemen of onduidelijkheden contact op te nemen met de behandelaar, zodat we samen een oplossing kunnen vinden. Het gaat om jouw gezondheid en jouw toekomst! 

 • Soms kom je onbegrip van leeftijdsgenoten. Dit kan zelfs gebeuren in de vorm van negeren of pesten. Vaak kun je dit voorkomen door open over je aandoening en behandeling te vertellen. Je kunt er misschien ook een spreekbeurt over houden. Overleg hierover met je leraar of mentor. 
De brace-behandeling vraagt veel inzet, doorzettingsvermogen en geduld. Er wordt veel van je gevraagd. Als je ergens problemen mee hebt of onzeker bent over de behandeling, is het goed om erover te praten. Wanneer je daar behoefte aan hebt, kun je altijd contact opnemen met het MUMC+ scolioseteam (043-3871561 of 043-3875038)

Kijk ook in de Folder 'Brace-behandeling' voor uitbebreide informatie over het aanmeten en dragen van een brace.

Sluit de enquête