Aandoeningen

Rotatorcuff letsel Letsel van een van de schouderspieren
Rotatorcuff letsel
Artrose schouder Artrose van de schouder
Schouderinstabiliteit Instabiliteit van de schouder
Frozen Shoulder Een stijve schouder
SAPS klachten Subacromiaal pijnsyndroom van de schouder

Behandelingen

Rotatorcuff herstel Reparatie van uw schouderspier
Rotatorcuff herstel
Schouderprothese Vervangen van uw schoudergewricht
Schouderprothese
Stabiliserende schouderoperatie Artroscopische Bankart of open Latarjet-procedure

(Kijk)operatie van de schouder

Schouderprothese

 

NOV pagina schouder

Naast de informatie op onze website kunt u ook kijken op de website zorgvoorbeweging.nl
Hier is veel informatie te vinden over schouderproblemen en behandelingen. Deze website wordt verzorgd door de Nederlandse Orthopaedische Vereniging.

Schouderpoli

Op de schouderpoli in het MUMC+ worden ingewikkelde schouderproblemen beoordeeld. Er wordt samen met u een behandelplan opgesteld en besproken. De behandeling kan zowel operatief als niet-operatief (bijv. fysiotherapie, medicatie, tape-behandeling) zijn.

Patienten worden gezien door een orthopedisch chirurg of door een AIOS (= orthopedisch chirurg in opleiding). In het laatste geval is er altijd supervisie van de specialist met het aandachtsgebied schouder.

De schouder

Het schoudergewricht bestaat uit de kop van de bovenarm die in een komvormige uitsparing van het schouderblad rust. De kop van de bovenarm is veel groter dan de kleine gewrichtskom. Deze kom wordt enigszins vergroot door een kraakbeenring om de gewrichtsholte. Hierdoor neemt de beweeglijkheid  in het gewricht toe. 

schouder anatomie

De schouder heeft de vorm en de functie van een kogelgewricht. Er kan dan ook om drie verschillende draaiassen worden bewogen. De bewegingsmogelijkheden van de bovenarm worden vergroot dankzij het schouderblad welke op de borstkas glijdt en draait.

Het schouderblad zit via het sleutelbeen op de borstkas vast. De bovengenoemde drie botten vormen samen drie gewrichten: het schouder gewricht, het AC gewricht (tussen sleutelbeen en schouderblad) en het SC gewricht (tussen sleutelbeen en borstkas). Er is weinig beweging in het AC en SC gewricht.  Om veel beweging in het schoudergewricht toe te laten, er is een ruim kapsel rondom kop en de kom. Deze wordt met banden tussen de kop en kom versterkt. 

Informatie voor verwijzers

schouderpoli

In de documentatie hieronder vindt u de informatiebrief voor verwijzers naar de schouderpoli MUMC+ zoals die in oktober 2020 is opgesteld.

Sluit de enquête