Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

SAPS: Chronische pijn en stijfheid (voorheen impingement syndroom)

SAPS betekent subacromiaal pijnsyndroom.  SAPS is bij volwassenen een veel voorkomende oorzaken van pijn in de schouder, vooral bij het optillen van de arm boven het hoofd.  De pijn wordt veroorzaakt door veroudering, overbelasting of beschadiging van de pezen en/of spieren rondom de schouder (rotator cuff). Lees in deze folder meer over het  SAP-syndroom en de behandeling ervan.

(Kijk)operatie van de schouder

Schouderprothese

Gebroken bovenarm

Oefeningen na een gebroken bovenarm

NOV pagina schouder

Op de website zorgvoorbeweging.nl is veel informatie te vinden over schouderproblemen en behandelingen. Deze website wordt verzorgd door de Nederlandse Orthopaedische Vereniging.

Themapoli voor schouderproblemen op donderdag. 

Op de schouderpoli worden ingewikkelde schouderproblemen beoordeeld. Er wordt samen met u een behandelplan opgesteld en besproken. De behandeling kan zowel operatief als niet-operatief (bijv. fysiotherapie, medicatie, tape-behandeling) zijn.

Patienten worden gezien door een orthopedisch chirurg of door een AIOS (= orthopedisch chirurg in opleiding). In het laatste geval is er altijd supervisie van de specialist met het aandachtsgebied schouder.

De schouder

Het schoudergewricht bestaat uit de kop van de bovenarm die in een komvormige uitsparing van het schouderblad rust. De kop van de bovenarm is veel groter dan de kleine gewrichtskom. Deze kom wordt enigszins vergroot door een kraakbeenring om de gewrichtsholte. Hierdoor neemt de beweeglijkheid  in het gewricht toe. 

schouder anatomie

De schouder heeft de vorm en de functie van een kogelgewricht. Er kan dan ook om drie verschillende draaiassen worden bewogen. De bewegingsmogelijkheden van de bovenarm worden vergroot dankzij het schouderblad welke op de borstkas glijdt en draait.

Het schouderblad zit via het sleutelbeen op de borstkas vast. De bovengenoemde drie botten vormen samen drie gewrichten: het schouder gewricht, het AC gewricht (tussen sleutelbeen en schouderblad) en het SC gewricht (tussen sleutelbeen en borstkas). Er is weinig beweging in het AC en SC gewricht.  Om veel beweging in het schoudergewricht toe te laten, er is een ruim kapsel rondom kop en de kom. Deze wordt met banden tussen de kop en kom versterkt. 

Informatie voor verwijzers

schouderpoli

In de documentatie hieronder vindt u de informatiebrief voor verwijzers naar de schouderpoli MUMC+ zoals die in oktober 2020 is opgesteld.

Sluit de enquête