Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Volwassenen

Enkel en voet

Aandoeningen van de enkel, voet en tenen komen veel voor. Patiënten hebben last van pijn, zwelling, stijfheid of juist instabiliteit van de enkel, voet of tenen. Bij jongeren is de oorzaak vaak een (sport-)ongeval. Bij ouderen is artrose vaak de boosdoener. Maar ook door afwijkingen in de stand van de voet (holvoet of platvoet) kunnen klachten ontstaan. Hieronder vind je informatie over een aantal aandoeningen en behandelmogelijkheden in het MUMC+.

Enkel

Ernstige enkelproblemen: prothese of vastzetten van de enkel?

Voet

Operatie om de achtervoet vast te zetten  (double of triple artrodese) bij ernstige pijn of afwijkende voetstand

Tenen

Hamertenen of klauwtenen
Scheefstaande dikke teen/grote teen (Hallux valgus)
Stijve dikke teen/grote teen (Hallux rigidus)

Artrose

Algemene informatie over artrose vindt u hier

Meer informatie

orthopedie enkel en voet

Op de website zorgvoorbewegen.nl vindt u veel informatie over aandoeningen en behandelingen van voet en enkel. Deze informatie is opgesteld voor patiënten door de Nederlandse Orthopaedische Vereniging.

Informatie over klompvoetjes bij kinderen vindt u hier (kinderorthopedie MUMC+).

Themapoli voor de voet/enkel op vrijdag

Op de speciale voet- en enkelpoli worden ingewikkelde voet- en enkelaandoeningen beoordeeld. Samen met u wordt een behandelplan opgesteld en besproken. De behandeling kan zowel operatief als niet-operatief (bijv. fysiotherapie, medicatie, tape-behandeling, orthopedische schoenen) zijn.

Patiënten worden gezien door een orthopedisch chirurg of AIOS (=orthopedisch chirurg in opleiding). In het laatste geval is er altijd supervisie is van de specialist met het aandachtsgebied voet-enkel.

Enkel en voet

De enkel is het gewricht tussen het onderbeen en de achtervoet. Het gewricht tussen de twee achtervoetsbeenderen, het sprongbeen en het hielbeen, wordt het onderste spronggewricht genoemd.

anatomie van de voet

 

De voet wordt onderverdeeld in de achtervoet, middenvoet en voorvoet. De achtervoet bestaat uit het sprongbeen en het hielbeen. De middenvoet bestaat uit de overige voetwortelbeenderen:  het scheepvormig been, het dobbelsteenvormige been  en de drie wigvormige benen. De voorvoet bestaat uit de middenvoetsbeentjes en de teenkootjes.

Sluit de enquête