Wat is een klompvoetje?
Klompvoetjes club feet

Een klompvoetje is een afwijkende stand van een of beide voeten bij een pasgeboren baby.  De hiel is naar beneden en naar binnen gekanteld, de voorvoet is naar binnen gedraaid (als een komma) en meestal is de voet ook te hol.

Een klompvoetje komt voor bij iets meer dan één op de duizend pasgeborenen. Het komt twee keer zo vaak voor bij jongens als bij meisjes. De helft van de kinderen met klompvoetjes heeft de afwijkingen aan beide voetjes, de andere helft van de kinderen heeft  één klompvoetje en een gewone voet.

Wat is de oorzaak?

De afwijkende stand van het voetje ontstaat doordat enkele pezen en spieren in het onderbeen en de voet anders zijn (te kort of te lang). Daardoor staan ook de botjes in de voet in een afwijkende stand.  Over de oorzaak is  weinig bekend. Als het klompvoetje makkelijk te corrigeren is, is het waarschijnlijk ontstaan als gevolg van de ligging van het voetje in de baarmoeder. Dit kan gebeuren bij bijvoorbeeld te weinig vruchtwater, een stuitligging of een meerlingenzwangerschap.

Bij tachtig procent van de kinderen met klompvoetjes is dit de enige afwijking en weten we niet wat de oorzaak is. Erfelijke factoren lijken een rol te spelen. Bij twintig procent van de kinderen met klompvoetjes zijn er ook andere aangeboren afwijkingen.

Diagnose tijdens de zwangerschap

Bij de meeste kinderen wordt de afwijking al voor de geboorte op de echo gezien. Dan krijgen de ouders een afspraak met de verpleegkundig specialist van het Klompvoetjes-team voor voorlichting over de behandeling na de geboorte.

Wat is de behandeling?

Het doel van de behandeling is dat uw kindje soepele, pijnloze voetjes  krijgt  waar het goed op kan lopen en die plat kunnen worden neergezet. In het MUMC+ gebruiken we hiervoor de Ponsetti-methode.

klompvoetjes in gips MUMC+

Daarbij worden het klompvoetje elke week zachtjes gerekt en gemanipuleerd en vervolgens ingegipst.  De te strakke spieren en pezen aan de binnen- en achterkant van de voet worden door de behandeling  opgerekt en ontspannen. Tegelijkertijd komen  de botjes langzaamaan beter te staan. Deze behandeling doet het kindje geen pijn. Gemiddeld genomen zijn zes gipsbehandelingen nodig om het voetje te corrigeren.

Wat als de gipsbehandeling niet voldoende helpt?

Soms is deze behandeling niet voldoende en doet de kinderorthopeed na zes weken een kleine operatie waarbij de achillespees wordt verlengd en het voetje voor drie weken in de goede stand wordt ingegipst.

klompvoetje in spalk MUMC+

Om ervoor te zorgen dat het voetje na de behandeling niet terug keert in zijn oude (klompvoet)stand krijgt uw kindje na de gipsperiode een brace. Deze brace wordt de eerste drie maanden 23 uur per dag gedragen. Daarna nog alleen tijdens het slapen tot het kind ongeveer vier jaar is.

 

De oorzaak van klompvoetjes is onbekend en kan dus niet behandeld of weggenomen worden.

Voor de folder met uitgebreide informatie over de behandeling klik hier

Klompvoetjes-spreekuur

Kinderen met klompvoetjes worden behandeld op een speciaal spreekuur dat elke dinsdagmiddag gehouden wordt  in het Vrouw Moeder en Kind Centrum van het MUMC+ (plattegrond route 4). Uw kindje wordt behandeld door de verpleegkundig specialist en de gipsmeester die werken onder supervisie van de kinderorthopedisch chirurgen. U kunt hier uw kindje in een badje doen tussen de gipswisselingen door.

De afdeling kinderorthopedie van het  MUMC+ is een van de klompvoetcentra in Nederland die door de Nederlandse Vereniging Klompvoetjes (NVK) en de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) worden  erkend en aanbevolen.

Sluit de enquête