Heupdysplasie bij kinderen

Heupdysplasie bij baby's (DDH)

Als na de geboorte blijkt dat een heupgewricht van uw kindje niet goed ontwikkeld is, is er sprake van heupdysplasie/heupluxatie, ook wel DDH genoemd (Developmental Dysplasia of the Hip). DDH komt vrij veel voor en is niet pijnlijk, maar als deze afwijking niet wordt behandeld, kan bij de volwassen patiënt op jongere leeftijd artrose (slijtage) van de heup ontstaan. Behandeling van DDH in de eerste levensmaanden kan dit voorkómen. Het is belangrijk dat de behandeling start voor uw kindje 10 weken oud is. Dan is de behandeling meestal succesvoller, eenvoudiger en niet belastend voor uw kindje (omdat uw kindje zo jong nog niet loopt).

Inloopspreekuur voor de baby-heup
Iedere woensdagochtend tussen 09.00 uur en 10.00 uur is er een inloopspreekuur op de kinderpoli voor baby’s van wie de huisarts of consultatiebureau-arts denkt dat ze DDH hebben. Met een verwijzing kunt u met of zonder afspraak op het spreekuur komen. (route 4 naar de kinderpoli)Uw kindje wordt lichamelijk onderzocht. Wanneer het nodig is, wordt direct een echo-onderzoek van beide heupen gedaan. Dit onderzoek doet geen pijn. Het bezoek aan de poli kan enige tijd duren, zeker als er een afwijking gevonden wordt. We raden u daarom aan eten voor de baby mee te nemen en ruim tijd te maken in uw agenda.

Wat is heupdyplasie/DDH?
Een heupgewricht bestaat uit twee delen: een kop (van het dijbeen) en een kom. Bij een gezond gewricht is de kom diep genoeg om de kop te omvatten en steun te geven. De kop en de kom zijn zo op elkaar afgestemd dat het dijbeen goed kan draaien in de kom.

Bij DDH is het heupgewricht van de pasgeboren baby niet goed ontwikkeld. Het heupkommetje is niet diep genoeg en overdekt het heupkopje niet voldoende. Het heupkopje kan dan gemakkelijk steeds uit de ondiepe kom glijden. Het is zelfs mogelijk dat het heupkopje helemaal niet meer in de kom zit (heupluxatie).

heupdysplasie en heupluxatie

 

 

 

 

 

 


 

Behandeling
Als tijdens het onderzoek een afwijking aan de heupen gevonden wordt, zal er zo mogelijk dezelfde dag met de behandeling gestart worden. De orthopeed zal met u het behandeltraject bespreken en de instrumentmaker zal een Pavlik-bandage bij uw baby aanmeten. Voor deze bandage worden de heupjes voorzichtig in een spreidstand gebracht. De bandage zorgt ervoor dat de heupjes in een spreidstand blijven. Daardoor komt het heupkopje weer goed in de heupkom. Dit zorgt ervoor dat de heupen zich toch nog goed kunnen gaan ontwikkelen. De behandeling doet geen pijn en de ontwikkeling van uw kind wordt door de bandage niet gehinderd. Uw kind kan gewoon leren zitten, kruipen, staan en zelfs lopen. Meestal ontstaat er wel kleine achterstand in de ontwikkeling, maar dat kan uw kindje na de behandelperiode snel weer inhalen.

Klik hier voor de patientenfolder 'Heupdysplasie" met uitgebreide informatie over de behandeling en tips bij gebruik van de bandage.

Als de behandeling van DDH start in de eerste levensmaanden, is een operatie voor  de meeste kinderen (80-95%) niet nodig. Wanneer DDH op oudere leeftijd wordt vastgesteld, stijgt de kans op een (soms ingrijpende) operatie tot 50% (bij ernstige heupluxatie is dan bij 90% van de kinderen een operatie nodig). Klik hier voor meer informatie over de operatie.

De toekomst na heupdysplasie
Na een succesvolle behandeling van de heupdysplasie wordt uw kindje tot en met het vierde jaar regelmatig gecontroleerd. Als de heup op vierjarige leeftijd goed ontwikkeld is, ontstaan daarna nog maar heel zelden problemen op latere leeftijd. Wanneer er toch op de tienerleeftijd klachten ontstaan, kunt u via de huisarts het beste meteen contact opnemen met een kinderorthopeed.

Meer informatie en contact

Protocol voor de behandeling van DDH
De Werkgroep Kinderorthopedie van de Nederlandse Orthopedie Vereniging heeft onlangs een protocol opgesteld voor de behandeling van DDH. Een protocol is een leiddraad, waar altijd van afgeweken zal worden als dat nodig is. Hier vindt u het specialistische protocol voor de behandeling van DDH.

Actieve controle versus spreidbroekje in kinderen met stabiele heupdysplasie

lees meer
Sluit de enquête