Onderwijs en Opleiding

Na afronding van de studie geneeskunde (bachelor, master, coschappen en artsexamen) ben je basisarts. Je kunt je dan verder specialiseren in een bepaald vakgebied. Wie orthopedisch chirurg  wil worden, kan solliciteren naar een plek als AIOS-orthopedie (Arts In Opleiding tot Specialist). Elk jaar zijn er veel aanmeldingen voor een AIOS-plek. De gepersonaliseerde ongeveer  opleiding tot orthopedisch chirurg duurt zes jaar en bestaat uit een voorlopleiding Algemene Heelkunde (1,5 jaar), gevolgd door de specialistische opleiding tot orthopedisch chirurg (4,5 jaar). Gedurende de opleiding werken alle AIOS-orthopedie minimaal een jaar in het MUMC+ en verder in verschillende klinieken: het Zuyderland Medisch Centrum (locaties Sittard en Heerlen), het Maxima Medisch Centrum te Veldhoven en Eindhoven of het Viecuri Medisch Centrum te Venlo. Deze klinieken vormen samen met het MUMC+ de Regionale Opleiding Groep Orthopedie Zuid (ROGO-Zuid). Lees meer over wat een AIOS doet in het artikel 'een dag met de AIOS'.

De afdeling orthopedie begeleidt naast AIOS ook Fellows (specialisten in vervolgopleiding, bijvoorbeeld tot rugspecialist), artsen niet in opleiding (ANIOS) en co-assistenten (studenten in  de laatste fase van hun opleiding tot arts). Geneeskunde-studenten leren in de praktijk op de onderwijspoli. Studenten en co-assistenten werken altijd onder directe supervisie van een AIOS of orthopeed. AIOS doen hun werk deels zelfstandig, maar altijd onder supervisie van een orthopedisch chirurg (hoofdbehandelaar).

Bij de onderzoeksgroepen van de afdeling orthopedie worden masterstudenten 'orthopedic biomechanics'  van de opleiding  Biomedical Engineering van de TU/e begeleid.

Daarnaast worden medische en biomedische Promovendi en PhD-students opgeleid tot wetenschappelijk onderzoeker. De promotie-onderwerpen bestrijken het hele gebied van klinisch, preklinisch tot fundamenteel onderzoek, met speciale aandacht voor de toepasbaarheid van de onderzoeksresultaten in de kliniek: onderzoek waar je beter van wordt. Bekijk hier de promoties van de afgelopen jaren.

 

 

 

 

Sluit de enquête