Opleiding tot orthopedisch chirurg (AIOS)

De gepersonaliseerde opleiding van basisarts tot orthopeed duurt ongeveer zes jaar en bestaat uit een vooropleiding Algemene Heelkunde (ongeveer 1,5 jaar), gevolgd door de specialistische opleiding tot orthopedisch chirurg (ongeveer 4,5 jaar). Gedurende de opleiding orthopedie werken alle AIOS (Artsen In Opleiding tot Specialist) minimaal een jaar in het MUMC+ en verder in een of meer klinieken: het Zuyderland Medisch Centrum, het Maxima Medisch Centrum te Veldhoven of het Viecuri Medisch Centrum te Venlo. Deze klinieken vormen samen met het MUMC+ de Regionale Opleiding Groep Orthopedie Zuid (ROGO-Zuid). 

Gepersonaliseerd opleidingsplan orthopedie met verdieping en profilering

De missie van de ROGO-Zuid luidt: 'De opleiding orthopedie ROGO-Zuid leidt artsen op tot integere en professionele orthopedisch chirurgen die voorbereid zijn op de toekomstige zorg. Zij stellen de patiënt centraal en kunnen leiding geven aan de professie.' Om dit te bereiken stelt de opleider  met elke AIOS  aan het begin van de opleiding een individueel opleidingsplan (IOP) vast. In dit plan komen zowel basale orthopedisch kennis en vaardigheden als specialistische  verdieping aan bod. Regionaal cursorisch onderwijs toegesneden op de vragen en het niveau van de AIOS draagt bij aan een effectief leren. Verder is er in het opleidingsplan voldoende ruimte persoonlijke ontwikkeling (profilering) op het gebied van wetenschap, onderwijs of leiderschap.

gepersonaliseerd opleidingsplan orthopedie MUMC+ ROGO-zuid

De opleiding tot orthopedisch chirurg in het MUMC+ is  benoemd tot “Parel” tijdens het auditorenoverleg op maandag 5 februari 2018 vanwege het inhoudelijke proces waarmee de afdeling de regionale opleiding heeft vormgegeven en vanwege de kwaliteit van het jaarverslag.

Regionaal cursorisch onderwijs orthopedie en vakoverstijgende onderwerpen

Naast het klinisch werk en de wetenschappelijke vorming is er voor de AIOS orthopedie in de ROGO-Zuid een overkoepelend onderwijsschema. De inhoud wordt mede bepaald door de AIOS en is toegesneden op het niveau van de jaargroepen. Het onderwijs wordt gegeven door specialisten uit alle deelnemende klinieken. Klik onderaan de pagina (PDF-documentatie) voor een overzicht van de cursussen die worden gegeven voor AIOS-orthopedie. Voor meer informatie over het cursusaanbod kun je terecht bij Marieke Prins  E: marieke.prins@mumc.nl,  T: 043 - 3877036.

Elk jaar organiseren we ook een gemeenschappelijke communicatietraining voor AIOS en stafleden op de werkvloer. Lees meer in dit artikel uit Medisch Contact.

Informatie voor A(N)IOS

Voor A(N)IOS is een uitgebreide brochure beschikbaar met daarin informatie over de afdeling en medewerkers, regels en richtlijnen, de opleiding etc. De brochure is beschikbaar via Felice Hoogenboezem van het secretariaat Orthopedie 043-3877038.

Veel informatie over de opleiding tot specialist in het MaastrichtUMC+, symposia en cursussen voor AIOS is te vinden op oorzon.nl. Naast het inzien van nieuws, agenda, profiel doelmatigheid van zorg en mededelingen t.b.v. medische vervolgopleidingen kun je je via 'mijn oorzon' digitaal  inschrijven voor trainingen.

Voor nieuwe A(N)IOS  is er het welkomstmagazine Wegwijs met informatie en ondersteuning die je helpt om snel je weg te vinden in het MUMC+.

Lees meer over AIOS in het MUMC+ in dit artikel uit het Magazine van MUMC+ Gezond Idee. Je vindt het artikel ook op de website academie.mumc.nl

Over regionaal opleiden in het algemeen lees je meer in dit artikel uit Discours.

Lees hier over een voorbeeld van onze curssusen: de multidisciplinaire onderwijsdag hand- en polsanatomie. In de documenten hieronder zie je welke cursussen de afgelopen jaren zijn gegeven en welke binnenkort worden georganiseerd.

 

Sluit de enquête