Orthopedie - volwassenen

Knie

Knie-poli's:
  • De themapoli voor patiënten met complexe knie-problemen of patiënten die in aanmerkingen komen voor nieuwe behandeltechnieken is op donderdag.
  • Voor patiënten met beginnende artrose van de knie is er een speciale poli op de dinsdag: De vroeg-artrose-poli

Op de pagina 'Artrose' en de pagina 'Kraakbeendefect en -herstel' vindt u veel informatie over (nieuwe) behandelmogelijkheden bij artrose in het MaastrichtUMC+

Patiëntenfolders over behandelingen van de knie van het MaastrichtUMC+:

LINKS

Zorgvoorbeweging.nl: Informatie van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging Op de website zorgvoorbeweging.nl is veel informatie te vinden over knieproblemen en behandelingen. Deze website wordt verzorgd door de Nederlandse Orthopaedische Vereniging. Op de website mijnknieprothese.nl zijn animatie-filmjes te zien over het plaatsen van een nieuwe knie, over een meniscusoperatie, een kruisbandoperatie en over knie-artrose.  (nb: het filmpje speelt beter af op een tablet of telefoon, dan op een computer).


 

Stafleden

Artsen i.o.

Nurse practitioner /physician assistant

 

Het kniegewricht wordt gevormd door het onderste deel van het dijbeen, het bovenste uiteinde van het scheenbeen en de knieschijf. De uiteinden van de knie zijn bedekt met kraakbeen waardoor een normale beweeglijkheid mogelijk is met een soepele glijding. Artrose ('slijtage') van de knie komt veel voor. Bij artrose is het kraakbeenlaagje in het kniegewricht niet meer mooi glad en soepel, maar is het  te dun en van slechte kwaliteit.

Knie anatomieHet gewricht wordt verstevigd door twee kruisbanden, één binnenband, één buitenband en door het gewrichtskapsel. De ongelijkheid van de gewrichtsvlakken wordt opgeheven door de aanwezigheid van de binnenmeniscus en de buitenmeniscus.

Gezond kraakbeen is mooi glad waardoor de gewrichtsdelen gemakkelijk over elkaar heen rollen. De belangrijkste bewegingen die u met de knie maakt zijn buigen en strekken. In het kniegewricht is dit een combinatie van een afrolbeweging en een glijbeweging.