Uw voorbereiding op de opname en operatie voor uw knieprothese
In overleg met uw arts op de polikliniek orthopedie heeft u gekozen om een knieprothese te laten plaatsen. U kunt nog dezelfde dag een aantal dingen regelen. U krijgt hiervoor uitleg bij de balie van de polikliniek orthopedie.
Wat u meteen kunt regelen:
- Vragenlijsten invullen op de polikliniek orthopedie
- Röntgenfoto laten maken op de afdeling radiologie
- Bloed laten prikken bij de prikdienst
- Inschrijven bij het opnamebureau
- Aanmelden voor MijnMUMC+ bij de balie op het poliplein
Verdere afspraken:
In de periode voor de operatie vinden er nog twee gesprekken plaats. Wij nemen contact met u op voor het maken van afspraken voor deze gesprekken.
1. Gezamenlijk gesprek en onderzoek door de verpleegkundige van de afdeling orthopedie en de fysiotherapeut.
- In een gesprek met de verpleegkundige van de afdeling orthopedie wordt besproken wat u kunt verwachten in de tijd va opname tot ontslag. Ook bespreekt u of er thuis nazorg nodig is of revalidatie in een instelling.
- De fysiotherapeut onderzoekt uw algemene conditie en geeft advies. Zo nodig wordt u naar de fysiotherapeut in uw buurt verwezen om uw conditie voor de operatie te verbeteren. Met een betere conditie, herstelt u sneller van de operatie.
2. Gesprek met de anesthesist over de narcose tijdens uw operatie en over uw medicijnen. Hierbij zijn bloedverdunners een belangrijk aandachtspunt.
Waarschijnlijk heeft u vragen of zijn er onduidelijkheden. U kunt van tevoren alvast uw vragen opschrijven, zodat u ze niet vergeet te stellen tijdens de gesprekken.
Wanneer wordt u opgenomen?
Nadat u op de wachtlijst voor uw operatie bent geplaatst, krijgt u per brief de datum en het tijdstip dat u zich moet melden voor opname in het ziekenhuis.
Wat moet u zelf regelen vóór de opname?
- Wij adviseren u de hulpmiddelen die u straks nodig heeft op tijd in huis te halen. Dan kunt u ze vast uit proberen.
- Maak een afspraak met een fysiotherapeut bij u in de buurt voor de eerste behandeling als u na de operatie weer thuis bent.
- Vraag aan mensen in uw omgeving of ze na de operatie zo nodig kunnen helpen met bijvoorbeeld het huishouden of vervoer.
Deze hulpmiddelen moet u in huis hebben voor uw operatie
De genoemde hulpmiddelen zijn te huur, te leen of te koop bij zaken voor medische hulpmiddelen. Informeer vooraf bij uw verzekering waar u terecht kunt en wat er vergoed wordt.
- Een paar elleboogkrukken. Neem de krukken mee bij uw opname in het ziekenhuis.
- Een stoel met twee armleuningen en een goede rugleuning. U kunt in de eerste tijd na de operatie geen diepe, lage fauteuil gebruiken.
- Een toiletverhoger als u een laag toilet heeft of als u langer bent dan 175 cm.
- Bedklossen om uw bed te verhogen als uw bed lager is dan 50 cm.
- Stevige, platte schoenen (geen slippers)
Deze hulpmiddelen kunnen ook handig zijn:
- Een douchestoel en antislipmat voor in uw douche.
- Een po-stoel voor ’s nachts.
- Beugels aan de toilet- en/of badkamermuur als hulp bij het opstaan of gaan zitten.
- Een 'grijphand', een lange schoenlepel, een lange badborstel en een sok-aantrekker.
Pas op met infecties en ontstekingen voor uw operatie!
LET OP: Als u een infectie of ontsteking heeft, kan de operatie misschien niet doorgaan omdat u dan een vergroot risico heeft op problemen met de prothese. Het gaat bijvoorbeeld om een infectie aan uw tenen of voet, ontsteking van uw tandvlees of uw huid, blaasontsteking of wonden op en rondom uw knie. Daarnaast kan ook een verkoudheid of griep een risico zijn voor de operatie.
Om infectie te voorkomen is hygiëne van de voet en teennagels erg belangrijk.
Neem bij een van bovengenoemde aandoeningen zo snel mogelijk contact met ons op (polikliniek orthopedie 043-387 6900), zodat we kunnen beoordelen of de operatie moet worden uitgesteld. Als de operatie moet worden uitgesteld, krijgt u een nieuwe operatiedatum.
Gezondheidstips die helpen bij uw herstel na de operatie
Deze tips helpen u bij de voorbereiding op uw operatie. Een goede voorbereiding maakt dat u sneller herstelt.
- Een goede conditie is belangrijk. Daarom adviseren wij u te proberen (tijdelijk) te stoppen met roken, uw spierkracht zo goed mogelijk op peil te houden (bijvoorbeeld door wandelen, oefenen of gebruik van de hometrainer) en gezond te eten.
- Het helpt als u zelf actief betrokken bent bij de voorbereiding op uw operatie en op het herstel daarna. Actieve patiënten herstellen sneller. Kijk ook hieronder bij 'Wat verwacht u van uw knieprothese?'
- Denk eraan op tijd hulp voor na de operatie te regelen en hulpmiddelen in huis te halen (kijk bij de informatie hierboven).
- Vraag iemand uit uw omgeving om u als een coach te helpen bij de voorbereiding op de operatie en laat hem/haar ook deze informatie lezen. Er komt veel informatie op u af en ook na de operatie kunt u hulp en ondersteuning goed gebruiken.
- Neem de informatie over uw opname, operatie en herstel mee naar het ziekenhuis wanneer u wordt opgenomen, zodat u de informatie nog eens kunt nalezen.
- Draag in het ziekenhuis zoveel mogelijk uw gewone kleren. Zo komt u makkelijker in uw dagelijkse ritme terug.
- Beweeg na de operatie weer zo snel mogelijk. Dit versnelt uw herstel.
- Stel gerust uw vragen als iets niet duidelijk is voor u.
Wat verwacht u van uw knieprothese?
Het is belangrijk om van te voren te bedenken wat u wilt kunnen doen met een knieprothese en hoe u het herstel ziet. Dit helpt u en uw arts om de beste behandeling vast te stellen. Daarom vragen wij u de volgende vragen te beantwoorden en met uw behandelaars te bespreken.
1. Welke dingen hoopt u met een knieprothese te kunnen doen? (Bijvoorbeeld een stuk wandelen of met de kleinkinderen spelen)
2. Hoe lang denkt u dat het gaat duren voordat u dit weer kunt doen?
3. Wat denkt u dat u kunt doen om zo goed mogelijk te herstellen?