Orthopedie - volwassenen

Voet en enkel

Patiënteninformatie over enkel en voet van het MaastrichtUMC+

Een drukverband om de enkel 

Oefenschema na een enkelbandage

Oefeningen na een gebroken voet of onderbeen

Artrose (algemeen)

Op de website zorgvoorbewegen.nl vindt u veel informatie over aandoeningen en behandelingen van voet en enkel. Deze informatie is opgesteld door de Nederlandse Orthopeden Vereniging.

Informatie over klompvoetjes bij kinderen vindt u hier (kinderorthopedie MUMC+).

Themapoli voor de voet/enkel op vrijdag.

Op de speciale voet- en enkelpoli worden ingewikkelde voet- en enkelaandoeningen beoordeeld. Samen met u wordt een behandelplan opgesteld en besproken. De behandeling kan zowel operatief als niet-operatief (bijv. fysiotherapie, medicatie, tape-behandeling, orthopedische schoenen) zijn.

Patiënten worden gezien door een orthopedisch chirurg of AIOS (=orthopedisch chirurg in opleiding). In het laatste geval is er altijd supervisie is van de specialist met het aandachtsgebied voet-enkel.

Het behandelteam

Stafleden

Specialist i.o.

 

Enkel en voet

De enkel is het gewricht tussen het onderbeen en de achtervoet. Het gewricht tussen de twee achtervoetsbeenderen, het sprongbeen en het hielbeen, wordt het onderste spronggewricht genoemd.

anatomie van de voeta. Onderbeen b. Achtervoet c. Achtervoetsbeenderen d. Sprongbeen e. Hielbeen f. Middenvoet g. Voorvoet h. VoetwortelbeenderenDe voet wordt onderverdeeld in de achtervoet, middenvoet en voorvoet. De achtervoet bestaat uit het sprongbeen en het hielbeen. De middenvoet bestaat uit de overige voetwortelbeenderen:  het scheepvormig been, het dobbelsteenvormige been  en de drie wigvormige benen. De voorvoet bestaat uit de middenvoetsbeentjes en de teenkootjes.