Gewrichtsdistractie van de Knie

Wat is gewrichtsdistractie van de knie?

Gewrichtsdistractie van de knie is een relatief nieuwe methode om de pijn bij knie-artrose te verminderen. Gewrichtsdistractie zorgt ervoor dat het kraakbeen gedurende zes weken rust krijgt en zo gedeeltelijk kan herstellen. Daarna volgt een herstelperiode waarin u leert de knie geleidelijk weer volledig te gebruiken. Dit geeft ongeveer 70% kans dat uw pijn met meer dan de helft vermindert.

gewrichtsdistractie kniedistractie gewrichssparend distractor
Op de foto ziet u een distractor aangebracht rondom de knie. Hij bestaat uit twee uitschuifbare buizen die bij  de operatie boven en onder de knie zijn vastgeschroefd in het bot. De buizen worden in de eerste vier dagen van de behandeling 5 mm uit elkaar gedraaid. Hierdoor gaan de gewrichtsvlakken van de knie wat uit elkaar en wordt het kraakbeen van de knie minder belast. De distractor blijft zes weken zitten. In die tijd kan de artrose verbeteren.

Klik op de documentatie onder aan deze pagina voor uitgebreide informatie over gewrichtsdistractie van de knie.

Waarom deze behandeling?

Bij jongere patiënten met knie-artrose willen we het plaatsen van een kunstknie (knie- prothese) zo lang mogelijk uitstellen. Hiervoor zijn de volgende redenen:

  • Jonge patiënten ervaren door hun actieve leefstijl sneller de beperkingen van een knieprothese. Bij hen helpt de prothese vaak minder goed tegen de pijn/stijfheid dan de patiënt tevoren verwachtte.
  • Bij jongere patiënten gaat een nieuwe knie vaak minder lang mee dan bij ouderen, omdat jongeren een actievere leefstijl hebben en vaak nog (belastend) werk doen.
  • Patiënten die toch op jongere leeftijd al hun eerste knieprothese krijgen, hebben door de beperkte levensduur van de prothese vaak meerdere vervangingsoperaties (revisies) nodig, met grotere kans op ernstige infecties en andere complicaties.

Bij jongere patiënten kijken we daarom eerst naar behandelingen waarbij het gewricht niet wordt vervangen, maar (tijdelijk) minder belast wordt, zoals knie-distractie.

Klik op de documentatie hieronder voor uitgebreide informatie over gewrichtsdistractie van de knie.

Sluit de enquête