Rug

Rugaandoeningen

Op deze pagina vindt u informatie over

  • Hernia, Wervelkanaalstenose,
  • Instabiliteit van de lage rug 
  • Scoliose en Kyfose (zijwaartse of voorwaartse verkromming van de rug)
  • Overige rugaandoeningen

Hernia en wervelkanaalstenose

Lees hier  een interview met dr. Willems van het MUMC+ over de behandelmogelijkheden bij Hernia of Wervelkanaalstenose in het jaarmagazine van de Nederlandse Orthopedische Vereniging (pag 44). 

tussenwervelschijf herniaDe tussenwervelschijf ligt tussen de wervels in en kan gaan vervormen.Een hernia ontstaat doordat een tussenwervelschijf - een vezelige ring die als een soort schokdemper tussen de wervels ligt - gaat vervormen of scheuren en dan een uitstulpsel vormt, dat op een zenuw kan drukken. Dit kan naast rugpijn ook pijn of tintelingen in een been of in een arm (bij een nek-hernia) geven. Maar er zijn ook hernia’s zonder pijn. Soms is er bij een hernia sprake van krachtsverlies of verlies van gevoel in een deel van het been of de arm. Uit onderzoek blijkt dat een hernia in verreweg de meeste gevallen vanzelf verdwijnt. De uitstulping van de tussenwervelschijf wordt door het lichaam zelf opgeruimd. Dit kan wel geruime tijd duren. Lees hier: hernia, opereren of niet? Als een operatie nodig is, gebeurt dit meestal door de neuro-chrirug.  Uitgebreide informatie over de oorzaken, verschijnselen en behandelmogelijkheden van hernia in de onderrug vindt u ook op zorgvoorbeweging.nl/hernia-de-onderrug-lumbale-hernia

Een wervelkanaalstenose kan ontstaan als een wervel van zijn plek gaat schuiven of van vorm verandert. Dan versmalt de tunnel waardoor de zenuwen in de rug lopen en kan een zenuw bekneld raken. Ook bij een wervelkanaalstenose kan pijn of krachtverlies in de rug of in een been optreden. Maar het hoeft niet. Ook bij een wervelkanaalstenose kan opereren een optie zijn, maar het is lang niet altijd de beste keuze voor de patient.

Pijn en instabiliteit laag in de rug

Behandeling van instabiliteit in de onderrug met (zenuw)pijn start met pijnstilling, oefentherapie of een korset. Voor veel mensen is dat voldoende.
Als de pijn heel hevig blijft of als zenuwuitval dreigt, kan een PLIF-operatie misschien helpen. Bij deze operatie zet de chirurg een aantal wervels in betere stand aan elkaar vast (spondylodese). Hierdoor kan de pijn minder worden en/of krijgen beknelde zenuwen voldoende ruimte te geven. Zo'n rugoperatie is een grote ingreep. Er zijn ook risico’s en de hersteltijd is lang. Het resultaat van de operatie kan ook zijn dat u nog steeds rugpijn heeft. Hier vindt u uitgebreide informatie over de PLIF-operatie in het MUMC+.

Op de website zorgvoorbeweging.nl is veel informatie te vinden over de aandoeningen die instabiliteit in de onderrug kunnen veroorzaken (spondylolysis en spondylolisthesis).

Verkromming of scheefstand midden en hoog in de rug (Kyfose of Scoliose)

kyfose scoliose volwassenen degeneratief rugpoliKyfose = Versterkte kromming (links); Scoliose=zijwaarste kromming (rechts)Op latere leeftijd kan de wervelkolom wat inzakken en kunnen de wervels verschuiven. Oorzaken kunnen zijn: verandering van de wervels door botontkalking of artrose, verslapping van de banden tussen de wervels of inzakking van de tussenwervelschijven. Door deze 'slijtage' kan de rug scheef of krom groeien bij ongeveer 15% van de mensen boven de 60 jaar.  Zijwaartse verkromming midden  in de rug (scoliose) of  voorwaartse verkromming bovenaan de rug (kyfose) kunnen pijn en vermoeidheid in de rug geven. Soms raakt een zenuw bekneld en is er uitstralende pijn in een arm of been.

Een scheve of kromme rug kan niet helemaal verholpen worden. De behandeling is erop gericht dat u zoveel mogelijk kunt blijven doen wat u belangrijk vindt. Pijnstillers of soms een korset kunnen daarbij helpen. Als deze behandelingen niet (voldoende) werken, zal de chirurg met u de mogelijkheden van een operatie bespreken. Dit is een grote ingreep en ook als de operatie goed verloopt, kunt u daarna nog pijn houden. Bij de operatie worden een aantal wervels in een zo goed mogelijke stand vastgezet. Het doel van de operatie is om

  • de stand van de rug te blijvend te verbeteren en verdere vervorming tegen te gaan
  • pijn en vermoeidheid in de rug te verminderen
  • beknelde zenuwen (als die er zijn) vrij te maken

Klik hier voor de patientenfolder over het operatief vastzetten van wervels midden of hoog in de rug.

Klik hier voor uitgebreide informatie van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging over Degeneratieve Scoliose bij volwassenen.

Klik hier voor informatie over Scoliose of Kyfose bij kinderen

Meer informatie

rugaandoeningen zorg voor beweging Op de website zorgvoorbeweging.nl is veel informatie te vinden over rugaandoeningen  zoals hernia, osteoporose en botbreuk, verschuiving van wervels, artrose van de rug, afwijking van de wervelboog, e.a.. Deze website is opgesteld door de Nederlandse Orthopaedische Vereniging.

Kijk ook op de pagina's van Gezond Idee MUMC/oorzaken rugklachten voor informatie.

Voor informatie over rugproblemen bij kinderen zie Kinderrugcentrum MUMC+