Laboratory for Experimental Orthopaedics

onderzoek naar artrose en kraakbeenbeschadiging

 Het wetenschappelijk onderzoek van het Laboratorium voor Experimentele Orthopedie richt zich voornamelijk op het begrijpen van kraakbeenontwikkeling. De belangrijkste vraag daarbij is hoe kraakbeen gezond blijft, dan wel degenereert ten gevolge van ouderdom of ziekte (bv. artrose).

Veel van de bot componenten van het menselijk skelet ontwikkelen zich tijdens de embryogenese uit kraakbeenweefsel. Het kraakbeenweefsel dat niet verbeent, bekleedt o.a. de gewrichtsuiteinden en verzorgt een bijna wrijvingsloze beweging van gewrichten. Een van de belangrijkste symptomen van artrose is degenereren en verbenen van het gewrichtskraakbeen. Dit gaat gepaard met  immobiliteit en pijn.

Om te begrijpen hoe kraakbeenweefsel zich ontwikkelt, hoe gewrichtskraakbeen gezond blijft en hoe het artrotisch kan worden, onderzoeken wij op cel biologisch en moleculair biologisch niveau de fundamentele processen die kraakbeencellen maken tot wat ze zijn. Doordat wij middels dit onderzoek kraakbeenontwikkeling en ziekteprocessen beter leren begrijpen, kan dat mogelijkheden opleveren om kraakbeen gerelateerde aandoeningen in de toekomst mogelijk beter te behandelen.

In het voorjaar 2017 heeft de afdeling orthopedie een extra subsidie ontvangen die het onderzoek naar geneesmiddelen tegen artrose een flinke stap verder kunnen helpen. Lees hier meer over het onderzoeksproject.

 

Sluit de enquête