Wat is scoliose?

Scoliose is een zijwaartse verkromming van de wervelkolom (ruggengraat). Soms ontstaat er één bocht, vaak zijn er twee. De wervelkolom heeft dan de vorm van de letter S. Bij grotere  bochten kun je het volgende aan je rug zien: je rug is niet recht, je schouders en schouderbladen staan niet op gelijke hoogte en de taille is links en rechts niet gelijk van vorm.

scoliose kenmerken asymmetrie schouders en taille

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij scoliose ontstaat ook een draaiing van de wervels (denk aan een wenteltrap). Die draaiing vervormt ook de ribbenkast. Dit kun je zien bij  de buktest  

scoliose buktest buigen gibbus bochel
  • zet  je voeten en knieën tegen elkaar en leg je handpalmen tegen elkaar (alsof je gaat duiken)

  • buig voorover, je handen gaan richting de grond

  • bekijk de rug van de voorkant, de zijkant en de achterkant

  • als er een bolling (gibbus) zichtbaar is ter hoogte van de ribben op de rug, is er een kans dat je scoliose hebt

Heb ik scoliose?

Om te beoordelen of je scoliose hebt, kijkt de arts naar:

  • is er een kromming in je rug zichtbaar? Zijn je taille, je schouderbladen of de schouders links anders dan rechts?
  • is er verschil in beenlengte?
  • buktest: wordt  een bolling (gibbus) zichtbaar op je rug, bij je ribben, als je voorover buigt?
  • als na deze tests een scoliose wordt vermoed, worden röntgenfoto's van je rug gemaakt.
  • als op de röntgenfoto's een scoliose wordt gezien, kan de dokter de grootte van de bocht(en) op de foto's meten. De grootte van de bocht wordt uitgedrukt in graden. De grootte zegt iets over de ernst van de scoliose. Ook wordt er op de foto's gekeken naar een oorzaak voor de scoliose (die is er meestal niet).
  • als scoliose is vastgesteld, zal de arts met jou en je ouders overleggen of behandeling nodig is en welke  behandelmogelijkheden er zijn.

Wat zijn de oorzaken van scoliose?

Er zijn 4 soorten scoliose bij kinderen en jongeren. Hieronder volgt een korte uitleg. Voor uitgebreide informatie: klik op de links hieronder.

1.  In de meeste gevallen (80 procent) is de oorzaak is onbekend. Dit heet idiopathische scoliose.  De behandeling van idiopathische scoliose is afhankelijk van de leeftijd waarop de bochten ontstaan. Daarom maken we een onderverdeling in drie vormen: 

2.  Congenitale Scoliose: Soms zijn aangeboren afwijkingen aan de wervels de oorzaak van een scoliose. Dit heet congenitale scoliose. Het wordt meestal vroeg in de jeugd ontdekt, maar verloopt anders dan scoliose zonder oorzaak bij bij baby's en peuters. Ook de behandeling is anders.

3. Scoliose bij andere aandoeningen: bij tal van syndromen of aandoeningen die de werking van de spieren, het zenuwstelsel of het bindweefsel verstoren, kan scoliose ontstaan. bv bij de ziekte van Duchenne, een spina bifida of het syndroom van Marfan. We noemen dit vaak neuromusculaire scoliose.

4. Functionele scoliose (of niet-structurele scoliose). Dit is geen echte scoliose. Je ziet wel een zijwaartse kromming van de rug, maar er zijn geen afwijkingen aan de wervelkolom en ribben. Vaak is een beenlengte-verschil de oorzaak van de scheve rug. In andere gevallen kan het door een verkeerde houding lijken of een kind een scoliose heeft.

Wat is de behandeling?
De behandeling is afhankelijk van de leeftijd waarop de scoliose ontstaat en van de soort en de  ernst van de scoliose. Bij de meeste kinderen is behandeling niet nodig. Als behandeling nodig is, kan die bestaan uit oefentherapie, het dragen van een brace (korset) of soms een operatie.  Klik hierboven bij oorzaken of Kijk in het menu bij de soort scoliose die jij hebt, voor uitleg over de behandelingen.

Klik hier voor de kwaliteitseisen die de Vereniging van Scoliosepatienten heeft opgesteld voor een goede behandeling.

Sluit de enquête