Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Knie

Nieuwe Meniscus-prothese: onderzoek bij patienten

Op dit moment worden nieuwe patiënten opgenomen in het onderzoek naar een nieuwe meniscusprothese.

Orthopedisch chirurg Pieter Emans en collega-kniechirurgen van het MaastrichtUMC+ werken samen met het Radboud UMC en de Maartenskliniek in Nijmegen in een onderzoek naar een nieuwe meniscusprothese.

meniscusprothese Trammpolin meniscusimplantaat studie AIR

De inspectie Gezondheidszorg heeft toestemming gegeven om dit implantaat (Trammpolin®) te gaan gebruiken in een onderzoek bij achttien patiënten met klachten, doordat bij hen ooit de meniscus (gedeeltelijk) is verwijderd. Omdat de schokbreker-werking van de meniscus bij zulke patiënten ontbreekt, krijgen zij vaak pijn en kunnen hun knie niet goed gebruiken. Tot nu toe werden zij behandeld met pijnstillers en bij erge klachten zou de hele knie vervangen kunnen worden. Lees hier meer over de ontwikkeling van deze meniscusprothese.

In dit onderzoek wordt gekeken of met met de meniscusprothese van kunststof de functie van de knie verbetert en de pijn vermindert. Ook wordt scherp gemonitord of het implantaat voor mensen veilig is.  De meniscusprothese mag op dit moment alleen nog gebruikt worden in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Alleen zo kunnen we goed beoordelen wat het effect is van de plaatsing van het implantaat en kunnen we de gegevens gebruiken om verder onderzoek met deze prothese op te zetten. Inmiddels (zomer 2019) zijn in dit onderzoek zes patiënten geopereerd: twee in het Radboud ziekenhuis, twee  in de Maartenskliniek en twee in het MUMC+.  In dit filmpje van L1Centraal krijgt u meer informatie

 

Patiënten die mogelijk in  aanmerking komen voor plaatsing van de meniscusprothese moeten in ieder geval voldoen aan de volgende zes voorwaarden:

  • U heeft ooit een operatie gehad waarbij de binnenmeniscus voor een deel of helemaal verwijderd is
  • U heeft pijn in de knie
  • U heeft géén uitgebreide kraakbeenschade aan de knie
  • U bent tussen 30 en 65 jaar oud
  • Uw  BMI (maat voor gewicht en lengte) is kleiner dan  32.5
  • U rookt niet
Sluit de enquête