Kinderrug

Scoliose (algemeen)

Wat is scoliose?

Scoliose is een zijwaartse verkromming van de wervelkolom (ruggengraat). Soms ontstaat er één bocht, vaak zijn er twee. De wervelkolom heeft dan de vorm van de letter S. Bij scoliose met grotere  bochten kun  je  een aantal kenmerken aan de rug zien: de rug is niet recht, de schouders en schouderbladen staan niet op gelijke hoogte en de taille is links en rechts niet gelijk.scoliose kenmerken asymmetrie schouders en tailleBij scoliose staan de schouders en schouderbladen niet op dezelfde hoogte en is de taille links en rechts niet gelijk


Er ontstaat vaak ook een draaiing van de wervels (denk aan een wenteltrap). Die draaiing vervormt de ribbenkast. Dit kun je goed zien bij  vooroverbuigen (buktest): op de rug  wordt een bolling (gibbus) zichtbaar ter hoogte van de ribben.  scoliose buktest buigen gibbus bochelBuktest: bij vooroverbuigen wordt bij scoliose een bolling (gibbus) zichtbaar (rechts)


 

Welke oorzaken zijn er voor scoliose?

Er zijn 4 soorten oorzaken voor scoliose bij kinderen en jongeren:

1. 

In de meeste gevallen (80 procent) is de oorzaak is onbekend. Dit heet idiopathische scoliose.  De behandeling van idiopathische scoliose is afhankelijk van de leeftijd waarop de bochten onstaan. Daarom maken we een onderverdeling in drie vormen: 

2. 

Congenitale Scoliose: Soms zijn aangeboren afwijkingen aan de wervels de oorzaak van een scoliose. Dit heet congenitale scoliose. Het wordt meestal vroeg in de jeugd ontdekt, maar verloopt anders dan idiopathsiche scoliose bij baby's en peuters (= scoliose zonder oorzaak), omdat de bocht bij congenitale scoliose veroorzaakt wordt door  aangeboren afwijkingen aan de wervels.

3. 

Scoliose bij andere aandoeningen: bij tal van syndromen of aandoeningen die de werking van de spieren, het zenuwstelsel of het bindweefsel verstoren, kan scoliose ontstaan. bv bij de ziekte van Duchenne, een spina bifida of het syndroom van Marfan. We noemen dit vaak neuromusculaire scoliose.

4. 

Functionele scoliose (of niet-structurele scoliose). Dit is geen echte scoliose. Je ziet wel een zijwaartse kromming van de rug, maar er zijn geen afwijkingen aan de wervelkolom en ribben. Vaak is een beenlengte-verschil de oorzaak van de scheve rug. In andere gevallen kan het door een verkeerde houding lijken of een kind een scoliose heeft.

Heb ik scoliose?

Dokters doen onderzoek om vast te stellen of je een scoliose hebt. Ze kijken naar:

  • je rug: is er een kromming zichtbaar? Zijn de taille, de schouderbladen of de schouders links anders dan rechts?
  • is er verschil in beenlengte?
  • buktest: wordt  een bolling (gibbus) zichtbaar op je rug, bij je ribben, als je voorover buigt?
  • als na deze tests een scoliose wordt vermoed, worden röntgenfoto's van je rug gemaakt.
  • als op de röntgenfoto's een scoliose wordt gezien, zal de dokter de grootte van de bocht bepalen. De grootte van de bocht wordt uitgedrukt in graden. De grootte zegt iets over de ernst van de scoliose. Ook wordt er op de foto's gekeken naar een oorzaak voor de scoliose (die is er meestal niet).
  • als scoliose is vastgesteld, zal de arts met jou en je ouders overleggen of behandeling nodig is en welke  behandelmogelijkheden er zijn.

 Wat is de behandeling?

De behandeling is afhankelijk van de leeftijd waarop de scoliose ontstaat en van de soort en de  ernst van de scoliose. Bij de meeste kinderen is behandeling niet nodig. Als behandeling nodig is, kan die bestaan uit oefentherapie, het dragen van een brace (korset) of soms een operatie.  Klik hierboven bij oorzaken of Kijk in het menu bij de soort scoliose die jij hebt, voor uitleg over de behandelingen.

Klik hier voor de kwaliteitseisen die de Vereniging van Scoliosepatienten heeft opgesteld voor een goede behandeling.