Orthopedie - volwassenen

Schouder

FOLDERS van het MaastrichtUMC+

Kijkoperatie in de schouder 

Ontslaginformatie na een schouderoperatie    

Ontslaginformatie na doorbewegen van de schouder onder narcose  

Operatie voor rotatorcuffletsel

Impingementsyndroom (inklemming van rotatorcuffpezen) of SAPSyndroom

Oefeningen na een gebroken bovenarm

NOV pagina schouder Op de website zorgvoorbeweging.nl is veel informatie te vinden over schouderproblemen en behandelingen. Deze website wordt verzorgd door de Nederlandse Orthopaedische Vereniging.

Themapoli voor schouderproblemen op donderdag. 

Op de schouderpoli worden ingewikkelde schouderproblemen beoordeeld. Er wordt samen met u een behandelplan opgesteld en besproken. De behandeling kan zowel operatief als niet-operatief (bijv. fysiotherapie, medicatie, tape-behandeling) zijn.

Patienten worden gezien door een orthopedisch chirurg of door een AIOS (= orthopedisch chirurg in opleiding). In het laatste geval is er altijd supervisie van de specialist met het aandachtsgebied schouder.

Stafleden

De schouder

Het schoudergewricht bestaat uit de kop van de bovenarm die in een komvormige uitsparing van het schouderblad rust. De kop van de bovenarm is veel groter dan de kleine gewrichtskom. Deze kom wordt enigszins vergroot door een kraakbeenring om de gewrichtsholte. Hierdoor neemt de beweeglijkheid  in het gewricht toe. 

schouder anatomiea. Kop van de bovenarm b. Schouderblad c. Kraakbeenring d. SleutelbeenDe schouder heeft de vorm en de functie van een kogelgewricht. Er kan dan ook om drie verschillende draaiassen worden bewogen. De bewegingsmogelijkheden van de bovenarm worden vergroot dankzij het schouderblad welke op de borstkas glijdt en draait.

Het schouderblad zit via het sleutelbeen op de borstkas vast. De bovengenoemde drie botten vormen samen drie gewrichten: het schouder gewricht, het AC gewricht (tussen sleutelbeen en schouderblad) en het SC gewricht (tussen sleutelbeen en borstkas). Er is weinig beweging in het AC en SC gewricht.  Om veel beweging in het schoudergewricht toe te laten, er is een ruim kapsel rondom kop en de kom. Deze wordt met banden tussen de kop en kom versterkt.