Rugaandoeningen

Scheefstand (Scoliose) of vergroeiing midden of hoog in de rug (Kyfose)

Verkromming of scheefstand midden en hoog in de rug (Kyfose of Scoliose)

Kyfose = versterkte kromming (links); Scoliose = zijwaarste kromming (rechts)Op latere leeftijd kan de wervelkolom wat inzakken en kunnen de wervels verschuiven. Oorzaken kunnen zijn: verandering van de wervels door botontkalking of artrose, verslapping van de banden tussen de wervels of inzakking van de tussenwervelschijven. Door deze 'slijtage' kan de rug scheef of krom groeien bij ongeveer 15% van de mensen boven de 60 jaar.  Zijwaartse verkromming midden  in de rug (degeneratieve scoliose) of  voorwaartse verkromming bovenaan de rug (kyfose) kunnen pijn en vermoeidheid in de rug geven. Soms raakt een zenuw bekneld en is er uitstralende pijn in een arm of been.

Een scheve of kromme rug kan niet helemaal verholpen worden. De behandeling is erop gericht dat u zoveel mogelijk kunt blijven doen wat u belangrijk vindt. Pijnstillers of soms een korset kunnen daarbij helpen. Als deze behandelingen niet (voldoende) werken, zal de chirurg met u de mogelijkheden van een operatie bespreken. Dit is een grote ingreep en ook als de operatie goed verloopt, kunt u daarna nog pijn houden. Bij de operatie worden een aantal wervels in een zo goed mogelijke stand vastgezet. Het doel van de operatie is om

  • de stand van de rug te blijvend te verbeteren en verdere vervorming tegen te gaan
  • pijn en vermoeidheid in de rug te verminderen
  • beknelde zenuwen (als die er zijn) vrij te maken

Klik hier voor de patientenfolder over de operatie voor het vastzetten van wervels midden of hoog in de rug.

Klik hier voor uitgebreide informatie van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging over Degeneratieve Scoliose bij volwassenen.

Klik hier voor informatie over Scoliose of Kyfose bij kinderen

Meer informatie

Kijk ook op de pagina's van Gezond Idee MUMC/oorzaken rugklachten voor informatie.

rugaandoeningenOp de website zorgvoorbeweging.nl is veel informatie te vinden over rugaandoeningen  zoals hernia, osteoporose en botbreuk, verschuiving van wervels, artrose van de rug, afwijking van de wervelboog, e.a.. Deze website is opgesteld door de Nederlandse Orthopaedische Vereniging.

Voor informatie over rugproblemen bij kinderen zie Kinderrugcentrum MUMC+