Orthopedie - volwassenen

Rug

De meest patienten komen op onze rugpoli met pijn. Soms is er een duidelijke oorzaak in de wervelkolom aan te wijzen die de pijn veroorzaakt, bijvoorbeeld een beknelde zenuw, een tumor, een infectie of een wervelbreuk. Dit noemen we specifieke rugpijn, klik hier voor meer informatie

Bij de meeste mensen met rugklachten wordt er geen lichamelijke afwijking gevonden: Wij noemen dat aspecifieke rugpijn. Het is dan niet duidelijk waar de pijn vandaan komt, maar u heeft wel last. Het is belangrijk dat u bij chronische pijn de juiste hulp krijgt. Klik hier voor meer informatie over aspecifieke rugpijn.

Voor volwassenen met rugproblemen is er in het  MUMC+  een SPINE Centre, een centrum waar specialisten samenwerken om u zo snel mogelijk te helpen bij chronische  rugklachten. In het SPINE Centre werken specialisten uit de Orthopedie, Anesthesiologie (pijnpoli), Neurochirurgie, Neurologie, Revalidatie, Medische Psychologie en Psychiatrie samen. Het is gebleken dat chronische pijn het beste behandeld worden als de kennis van verschillende medische disciplines gebundeld wordt. Door goede afstemming van de onderzoeken en het behandelplan kunnen we vertraging in de behandeling en zelfs overbodige behandelingen voorkómen. Er zijn korte wachttijden.  De coördinerend specialistisch verpleegkundige dient  als centraal aanspreekpunt voor patiënten.

Voor een nauwkeurige beoordeling van uw problemen vragen we u op de poli ook een vragenlijst op de iPad in te vullen. De antwoorden komen meteen in uw medisch dossier. Zo weet de arts al meteen veel over uw klachten en kan later bij een volgende bezoek makkelijk vergelijken hoe het met uw klachten is gegaan. Na een uitvoerige intake waarbij ook aandacht is voor psychische of sociale problemen, wordt u verwezen naar de meest geschikte behandelaar. We werken veel samen met Fynet, een netwerk van fysiotherapeuten. Dit zorgt ervoor dat u overal dezelfde effectieve behandelingen krijgt. Het effect van behandeling leggen we vast en het wordt zowel aan u als aan de verwijzer meegedeeld.

Themapoli voor de rug (Spinecentrum) op dinsdag. Ook op de stadspoli zijn spreekuren van het SpineCentrum. Voor kinderen is er het Kinderrugcentrum