Prosperos Interreg Vlaanderen-Nederland

Tekst

PRosPERroS II

Printing Personalized Orthopedic implantS

Project leaders: Chris Arts, Remco Doodkorte
Researchers: Chris Arts, Paul Willems, Marjolein Caron, Tim Welting, Thomay Hoelen, Eva Burgers
Period: 2023-2026
Website: prosperosinterreg.eu/
Prosperos interreg Vlaanderen logo

 

PRosPERoS ontwikkelt gepersonaliseerde bio-actieve botimplantaten voor functioneel herstel

Met Prosperos-II wordt vervolg gegeven aan een groot onderzoeksproject onder leiding van het Maastricht UMC+ op het gebied van ‘slimme’, 3D geprinte implantaten voor toepassingen binnen de orthopedie. Het onderzoek is gericht op de ontwikkeling van biologisch actieve implantaten die kunnen worden aangepast aan de behoeften van iedere individuele patiënt. Indien succesvol zal dit onder meer leiden tot snellere revalidatie en een vermindering van benodigde her-operaties.

Het project Prosperos wordt gefinancierd door de volgende partners: Het Europese investeringsfonds Interreg Nederland-Vlaanderen investeert bijna 2,3 miljoen euro in het project, de helft van de totale investering. Daarnaast investeren Ministerie van Economische Zaken (NL),  het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (B) en de Provincies Noord-Brabant (NL) en Vlaams-Brabant (B) gezamenlijk ook 1 miljoen euro in het project.
De overige partners in het project zijn: 

Maatschappelijke relevantie

Degeneratieve gewrichtsaandoeningen vormen een onvermijdelijk probleem in een ouder wordende populatie. Het gaat hierbij om onder andere afwijkingen aan de heup, de rug of de knie. Het plaatsen van een prothese of implantaat kan een oplossing zijn voor patiënten, maar de huidige generatie implantaten hebben helaas maar een beperkte levensduur, wat betekent dat ze vaak nog minstens een keer vervangen moeten worden. Dit gaat zelden makkelijk en het gevolg zijn grote defecten in het bot. De standaard behandeling van botherstel operaties maakt gebruik van eigen bot van de patiënt of van synthetische vulmaterialen in combinatie met medische implantaten. Dit zijn vaak langdurige operaties met een groot risico op infectie kort na de operatie of op langere termijn. Behandeling van dergelijke infecties is een moeizaam proces geassocieerd met langdurige ziekenhuisopname en hoge kosten voor de gezondheidszorg. Er is duidelijk behoefte aan een nieuwe generatie medische slimme implantaten. Idealiter zouden deze implantaten specifiek moeten worden gemaakt voor de anatomische vorm van de patiënt. Daarnaast zouden deze implantaten ook het genezingsproces moeten versnellen en infecties voorkomen.

Sluit de enquête