Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Wetenschappelijk onderzoek

Prosperos Interreg Vlaanderen-Nederland

PRosPERroS

Printing Personalized Orthopedic implantS

Project leaders: Chris Arts, Raymond Bevers
Researchers:Tom van Vugt, Arjan Loenen, Paul Willems, Lodewijk van Rhijn
Period:2016–2019
Website:prosperosinterreg.eu/project/

 

prosperos interreg vlaanderen nederland logo

 

PRosPERoS ontwikkelt gepersonaliseerde bio-actieve botimplantaten voor functioneel herstel

 

Met Prosperos is een groot onderzoeksproject onder leiding van het Maastricht UMC+ gestart op het gebied van ‘slimme’, 3-D geprinte implantaten voor herstel van grote botdefecten. Het onderzoek is gericht op de ontwikkeling van biologisch actieve implantaten die kunnen worden aangepast aan de behoeften van iedere individuele patiënt. Indien succesvol zal dit onder meer leiden tot snellere revalidatie en een vermindering van benodigde her-operaties.

Het project Prosperos wordt gefinancierd door de volgende partners: Het Europese investeringsfonds Interreg Nederland-Vlaanderen investeert bijna 2,3 miljoen euro in het project, de helft van de totale investering. Daarnaast investeren Ministerie van Economische Zaken (NL) en de Provincies Limburg (NL) en Vlaams-Brabant (B) gezamenlijk ook 1,1 miljoen euro in het project.

De overige partners in het project zijn:

•    Technische Universiteit Delft
•    Antleron
•    2move-implants
•    PCOTech
•    Medanex Clinic
•    4WEB EU
•    Uniklinik RWTH Aachen
•    UMC Utrecht
•    Layerwise 3DSystems
•    Xilloc Medical
•    Katholieke Universiteit Leuven

Maatschappelijke relevantie

Degeneratieve gewrichtsaandoeningen vormen een onvermijdelijk probleem in een ouder wordende populatie. Het gaat hierbij om onder andere afwijkingen aan de heup, de rug of de knie. Het plaatsen van een prothese of implantaat kan een oplossing zijn voor patiënten,  maar de huidige generatie implantaten hebben helaas maar een beperkte levensduur, wat betekent dat ze vaak nog minstens een keer vervangen moeten worden. Dit gaat zelden makkelijk en het gevolg zijn grote defecten in het bot. De standaard behandeling van botherstel operaties maakt gebruik van eigen bot van de patiënt of van synthetische vulmaterialen in combinatie met medische implantaten. Dit zijn vaak langdurige operaties met een groot risico op infectie kort na de operatie of op langere termijn. Behandeling van dergelijke infecties is een moeizaam proces geassocieerd met langdurige ziekenhuisopname en hoge kosten voor de gezondheidszorg. Er is duidelijk behoefte aan een nieuwe generatie medische slimme implantaten. Idealiter zouden deze implantaten specifiek moeten worden gemaakt voor de anatomische vorm van de patiënt. Daarnaast zouden deze implantaten ook het genezingsproces moeten versnellen en infecties voorkomen.

Tussentijdse project update PRosPERoS

Het project is inmiddels op de helft en de eerste resultaten worden inmiddels zichtbaar.
• De eerste testen met nieuwe metaallegeringen goed verlopen. Hieruit is gebleken dat het mogelijk is om langzaam oplossende implantaten te maken, die het lichaam de tijd geven om te herstellen en daarna langzaam maar zeker uit het lichaam verwijderd worden. Het vervolgonderzoek van deze metalen moet uitwijzen hoe deze implantaten ontworpen en gemaakt moeten worden. Een deel van het werk is recent gepubliceerd:  http://prosperosinterreg.eu/wp-content/uploads/C7TB02445B
• Een belangrijk onderdeel van de implantaatontwikkeling zijn computersimulaties, die niet alleen de afbraak van het metaal in het lichaam moeten simuleren, maar ook de aangroei van nieuw botweefsel rond en in het implantaat. De eerste grove simulatiemodellen zijn ontwikkeld en laten zien dat implantaatgedrag goed te voorspellen is, al moeten ze nog veel verder ontwikkeld worden om nieuwe designs mogelijk te maken.
• Ook is er gewerkt aan de ontwikkeling van antimicrobiële coatings en aan een methode om de coating aan te brengen op de implantaten. Ook dit heeft geleid tot een publicatie:  Additively manufactured biodegradable porous magnesium
Daarnaast wordt er gewerkt aan botgroeistimulerende coatings in combinatie met antimicrobiële ingrediënten. Een van de veelbelovende materialen hiervoor is zilver. De eerste antimicrobiële coating is getest, waarvan de resultaten binnenkort gepubliceerd zullen worden.
• De eerste in vivo studies worden op dit moment uitgevoerd. Er wordt onderzoek gedaan naar nieuwe 3D geprinte, patiënt-specifieke dysplasieprothese en naar antimicrobiële coatings. De eerste resultaten worden verwacht in 2019.

For the most recent results, click here