Promoties 2017 en 2018

Promoties 2018

"A novel perspective in total knee arthroplasty: The patient specific instrumentation"

Promotie Dhr. Drs. Ing. Martijn G.M. Schotanus

Promotores: prof. dr. L.W. van Rhijn, prof. dr. R. Vos; Co-promotor: dr. N.P. Kort

Klik hier voor inzage in het proefschrift.

"Innovations in total knee arthroplasty and their evaluations"

Promotie Dhr. Drs. Peter Feczko

Promotor prof. dr. L.W. van Rhijn; Co-promotores: dr. P. Emans en dr. J.J. Arts

Het plaatsen van een knieprothese is een duurzame en veilige operatie voor de behandeling van artrose van de knie.  Vijfentachtig procent van de patiënten zijn tevreden met de operatie. Maar 30%  heeft onverklaarbare pijn en functiebeperking. In dit proefschrift werd klinisch onderzoek verricht naar de innovaties van de laatste decennia op het gebied van knieprothese. De invloed van verschillende operatietechnieken en prothese-ontwerpen op de klinische uitkomst werd onderzocht, zoals de minimaal invasieve chirurgie, computer-geassisteerde chirurgie, mobile-bearing knieprothese, geavanceerde technologie voor de operatie planning, nieuwe type zaagbladen en een nieuwe methode om de scheenbeencomponent nauwkeuriger te plaatsen.

Kijk onderaan de pagina bij 'Documentatie' voor  voor de volledige tekst van dit proefschrift.

"Biomaterials in Infection Treatment"

Promotie Dhr. Drs. Jan Geurts; Promotor: prof.dr. L.W. van Rhijn; Co-promotor dr. J.J. Arts

Botinfecties vormen een uitdagend probleem in de orthopedie, zeker nu resistentie tegen antibiotica toeneemt. Om de behandelingsmogelijkheden en de uitkomsten te verbeteren, wordt in dit proefschrift een nieuw biomateriaal onderzocht dat het potentieel heeft om infecties te bestrijden op een zeer specifieke manier die geen verband houdt met de klassieke antibioticabenadering: bio-actief glas. Dit materiaal is bovendien, naast zijn antibacteriele eigenschappen, zeer geschikt als materiaal om botleemtes op te vullen. In een multicentre studie werd de goede werkzaamheid bij chronische infecties aangetoond. Dit heeft geleid tot wijzigingen in het lokale behandelprotocol. Daarnaast werden de indicaties en contra-indicaties, de biomechanische eigenschappen en de kosteneffectiviteit onderzocht. Tenslotte is een poging gedaan te onderzoeken welke de beste behandeling is van botinfecties  in landen met een lage inkomens, waar deze aandoening veel frequenter voorkomt dan in landen met hoge levensstandaard. Een pilotstudie waarbij bio-actief glas werd gebruikt bij patiënten met ernstige osteomyelitis in Ghana stuitte op specifieke uitdagingen ten aanzien van diagnostiek en follow-up, maar aanzienlijke verbetering moet volgens ons zeker gerealiseerd kunnen worden.
KLik hier voor inzage in het proefschrift. Kijk onderaan de pagina bij 'Documentatie' voor de dia's van de 'leken-presentatie' van dit proefschrift.


Promoties 2017

 

“Clinical rational and in vivo assessment of novel radiopaque UHMWPE sublaminar wires in growth-guidance surgery for early onset scoliosis”

Promotie Dhr. drs. Rob Bogie

Promotor: prof.dr. L.W. van Rhijn; Co-promotores: dr. P.C. Willems, dr. J.J. Arts

'Early Onset Scoliosis' (EOS) is een wervelkolomdeformiteit die zich ontwikkelt vóór de leeftijd van tien jaar. Doordat de patiënt nog zo jong is en het lichaam nog in ontwikkeling, ziet de chirurg zich bij de behandeling voor een aantal extra uitdagingen gesteld. Dit proefschrift beschrijft de ontwikkeling en evaluatie van een nieuw groeigeleidingssysteem voor de operatieve behandeling van EOS, waarbij de nadelen van de huidige en eerder gebruikte technieken vermeden kunnen worden. In dit systeem worden 'ultra-high molecular weight polyethylene (UHMWPE) sublaminaire kabels gebruikt als fixatiepunten voor de metalen staven die geplaatst worden om de deformaiteit te corrigeren.

Kijk onderaan de pagina bij 'Documentatie' voor de dia's van de 'leken-presentatie' van dit proefschrift of voor de volledige tekst.

 

“Preclinical Assessment of Novel Radiopaque UHMWPE Sublaminar Wires in a Growth-Guidance System for Early Onset Scoliosis Treatment”

Dhr. Drs. Alex Roth; Promotor: prof.dr. L.W. van Rhijn; Co-promotores: dr. J.J. Arts; dr. P.C. Willems

De operatieve behandeling van scoliose, een  misvorming van de wervelkolom bij kinderen jonger dan tien jaar, is zeer uitdagend en vergt vaak meerdere operaties. Heroperaties zijn onder andere nodig om de wervelkolom en de borstkast te laten groeien waardoor de longen zich ook verder kunnen ontwikkelen. In dit proefschrift is een groei-geleidingssysteem ontwikkeld waardoor lengtegroei van de wervelkolom voor deze patiëntengroep mogelijk blijft zonder veelvuldige operaties. Groei blijft mogelijk omdat binnen dit systeem ultrasterke kunststof kabels kunnen glijden langs de staaf waaraan ze worden vastgeknoopt; zo ontstaan glijdende fixatiepunten waardoor de bocht gecorrigeerd kan worden en groei behouden blijft. Mechanische en biologische analyse hebben aangetoond dat de nieuwe op-röntgenfoto’s-zichtbare kunststof kabel veilig kan worden toegepast voor deze specifieke applicatie. In een dierenstudie is aangetoond dat lengtegroei van de wervelkolom niet beperkt wordt door het inbrengen van dit groei-geleidingssysteem.

Kijk onderaan de pagina bij 'Documentatie' voor de dia's van de 'leken-presentatie' van dit proefschrift.

 

“Patient-matched positioning guides in total knee arthroplasty”

Dhr. Drs. Bert Boonen; Promotor: prof.dr. L.W. van Rhijn; Co-promotores: dr. N.P. Kort; dr. P. Emans

Patiëntspecifieke mallen zijn een relatief nieuwe methode om een totale knieprothese te plaatsen. Hierbij wordt op basis van een MRI- of CT-scan een virtueel operatieplan gemaakt en worden opzetmallen gefabriceerd die dicteren hoe de knie voorbereid moet worden op protheseplaatsing. In dit proefschrift vonden we een kleine reductie in bloedverlies en operatietijd bij gebruik van patiëntspecifieke mallen in vergelijking met de gangbare plaatsingstechniek voor een knieprothese. De kwaliteit van uitlijning, klinische uitkomsten, opnameduur en veiligheid waren niet verschillend. De prothesemaat kon vrij nauwkeurig preoperatief bepaald worden. De techniek is daarom veilig te gebruiken, hoewel de kosteneffectiviteit nog onvoldoende onderzocht is. Klik hier voor inzage in het proefschrift of kijk onderaan de pagina bij 'Documentatie' voor de dia's van de 'leken-presentatie' van dit proefschrift.

 

“Innovations in primary unicompartmental knee surgery and unicompartmental to total knee revision surgery”

Dhr. Drs. Bart Kerens; Promotor: prof.dr. L.W. van Rhijn; Co-promotores: dr. N.P. Kort; dr. P. Emans

Kijk onderaan de pagina bij 'Documentatie' voor de dia's van de 'leken-presentatie' van dit proefschrift.

 

“Hip arthroplasty in the very elderly: anatomical and clinical considerations”

Dhr. Drs. Tim A.E.J. Boymans; Promotor: prof.dr. I.C. Heyligers; Co-promotor: dr. B.P. Grimm

Klik hier voor inzage in het proefschrift  of kijk onderaan de pagina bij 'Documentatie' voor de dia's van de 'leken-presentatie' van dit proefschrift. 

 
 

Sluit de enquête