Knieprothese: Contact, veel gestelde vragen en uw behandelteam

Wanneer moet ik een arts waarschuwen?

Ondanks alle zorg rondom de operatie kunnen er in de eerste periode thuis soms problemen optreden zoals:

• de operatiewond gaat lekken
• de operatiewond wordt rood en dik
• de operatiewond gaat veel meer pijn doen 
• koorts van 38,5 graden of hoger
• het onderbeen (de kuit) is pijnlijk, stijf, rood of dik
• verschijnselen die anders zijn dan verwacht en waar u zich zorgen over maakt.

Als u een of meer bovenstaande verschijnselen hebt, moet u contact opnemen met het ziekenhuis: 

• maandag tot en met vrijdag tussen 8 en 17 uur belt u de polikliniek orthopedie: 043-387 69 00
• ‘s avonds en in het weekend belt u met de afdeling orthopedie: 043-38744 30  of   043-387 64 30.

Let op: Een infectie is een vervelende complicatie. Een infectie kan niet alleen direct na de operatie optreden. Een prothese kan nog jaren na de operatie geïnfecteerd raken met bacteriën die de prothese bereiken via uw bloedbaan. Daarom is het belangrijk om bij koorts of een infectie ergens anders in uw lichaam (bijvoorbeeld een ontsteking van uw kiezen of tanden, een steenpuist, een ontsteking van uw nagel, een wond met pus of een blaasontsteking) direct advies te vragen aan uw orthopeed of huisarts. Indien noodzakelijk zal dan antibiotica gegeven worden (graag steeds in overleg met de orthopeed) om een infectie van uw prothese via de bloedbaan te voorkómen.

 

Waar kan ik informatie vragen?

Heeft u nog vragen? U kunt op werkdagen contact opnemen met

  • Polikliniek orthopedie: 043 – 387 69 00
  • Verpleegafdeling C4 (orthopedie): 043–387 44 30  of  043–387 64 30
  • Verpleegkundig coördinator orthopedie: 043–3876543 (vraag naar sein 7920)
  • Opnameplanning orthopedie: 043–387 44 33
  • Fysiotherapie MUMC+: 043–387 7146
  • Polikliniek Anesthesiologie 043–387 45 00

of stuur een e-mail

Als patiënt van het Maastricht UMC+ heeft u toegang tot MijnMUMC/nl. Nadat u zich heeft aangemeld, kunt u op deze beveiligde website de gegevens en afspraken uit uw medisch dossier bekijken.

Op de website van MaastrichtUMC+ kunt u virtueel de operatiekamer bekijken.

Veel gestelde vragen

Hoe lang blijft mijn been dik?

De zwelling in uw geopereerde been vermindert meestal in de eerste drie maanden. De zwelling wordt gedurende de dag groter, maar neemt in de loop van de tijd af wanneer u regelmatig de oefeningen doet. Het dik worden gedurende de dag kunt u verminderen door twee maal per dag gedurende één uur uw benen hoog te leggen.

Hoe lang blijft mijn knie pijnlijk?

De pijn, zwelling en verkleuring zijn in de eerste zes weken na de operatie aanwezig en verminderen daarna geleidelijk. Drie tot vier maanden na de operatie treedt een aanzienlijke verbetering op. Soms voelt u een doffe pijn na lange wandelingen. Dit gevoel kan optreden tot ongeveer 12 maanden na de operatie. Startpijn (pijn bij de eerste stappen na het opstaan) kan langer blijven bestaan. Startpijn vermindert zonder behandeling. Startpijn betekent dus niet dat de prothese niet goed functioneert of los zit.

Hoe lang moet ik de bloedverdunnende middelen gebruiken?

Tijdens uw opname wordt gestart met een bloed verdunnend middel (Fraxiparine) om trombose te voorkomen. Tijdens de opname leert u hoe u dit toedient (prikjes). Dit blijft u één maal per dag doen tot zes weken na de operatie.

Als u voor de operatie al bloedverdunnende middelen gebruikte via de trombosedienst, krijgt u na de operatie thuis via de trombosedienst te horen wanneer u weer overstapt op de voor u bekende bloedverdunnende middelen.

Hoe lang moet ik gebruik maken van een loophulpmiddel?

U blijft een loophulpmiddel gebruiken zolang u zich niet veilig voelt zonder hulpmiddel. In overleg met uw fysiotherapeut bouwt u het gebruik van het loophulpmiddel langzaam af. Dit duurt ongeveer zes weken.

Hoe vaak moet ik oefenen?

Het is heel belangrijk dat u het buigen van de knie drie keer per dag zelf oefent gedurende tien minuten. Doe dit zittend op een eetkamerstoel, laat het been ontspannen buigen en strek het daarna uit. Oefenen op een hometrainer is erg goed voor uw knie. Naast het oefenen is het aan te raden regelmatig een stukje te lopen.

Waar moet ik op letten na de operatie?

Tijdens de eerste drie maanden na de operatie is het erg belangrijk dat uw kniegewricht sterk wordt. Dit bereikt u door oefeningen te doen en door de adviezen goed in acht te nemen. Zonder oefenen kan de knie snel stijf worden. Om weer goed te kunnen staan en lopen is het ook heel belangrijk dat u de knie weer helemaal kunt strekken.

Moet ik steunkousen dragen?

Het is niet voor iedereen nodig om steunkousen te dragen, maar het helpt wel om de zwelling in het been te verminderen. Wanneer uw been gedurende de dag nog erg dik wordt, is het wel verstandig om kousen te dragen.

 Wanneer kan ik weer werken?

Wanneer u weer kunt starten met werk en op welke wijze hangt helemaal af van het soort werk dat u doet. Overleg dit vooraf met uw arts.

Wanneer mag ik weer autorijden?

Wettelijk magu  weer autorijden als dat veilig kan, voor uzelf en voor uw medeweggebruikers. Dat betekent dat u voldoende controle moet hebben over uw geopereerde been, ook als u bijvoorbeeld een noodstop moet maken. Meestal is dit het geval na 6 weken. Als u rijdt in een automaat en u bent geopereerd aan uw linker been, kunt u al eerder weer autorijden. Overleg met uw verzekeringsmaatschappij hoe het zit met de aansprakelijkheid.

Wanneer mag ik weer douchen/in bad?

U mag weer douchen als de hechtingen verwijderd zijn. Wij raden u aan een douchestoel en badslippers te gebruiken om uitglijden te voorkomen. We raden u aan om geen bad te nemen.  

Wanneer mag ik weer fietsen?

U mag met fietsen op een hometrainer al snel starten in overleg met uw fysiotherapeut. U kunt op de hometrainer ook het op- en afstappen veilig oefenen voor als u weer echt gaat fietsen. Start met trappen zonder weerstand en bouw dit rustig op in overleg met uw fysiotherapeut.

Als u voor de operatie ook al regelmatig fietste, mag u zes tot twaalf weken na de operatie weer op een echte fiets stappen. Het is daarbij wel belangrijk dat u weer voldoende controle over uw been heeft. Gebruik een damesfiets vanwege de lage instap en oefen vooraf op een hometrainer.

Wat voor soort schoenen kan ik het beste dragen?

Het is verstandig om schoenen te dragen die uw gehele voet omsluiten. Kies voor schok dempende schoenen met stroeve zolen en een brede hak vast. Draag in de eerste drie maanden geen hoge hakken en slippers.

Mijn Behandelteam

Er zijn veel medewerkers bij uw behandeling betrokken. Wij zetten hier voor u op een rijtje met wie u te maken krijgt:

Uw orthopedisch chirurg is een medisch specialist op het gebied van botten en gewrichten. Zolang u bij ons onder behandeling bent, is één orthopeed uw hoofdbehandelaar en eindverantwoordelijk voor uw behandeling. Wilt u met uw hoofdbehandelaar spreken? Laat dit weten aan uw behandelend arts of de verpleging of maak rechtstreeks een afspraak met uw hoofdbehandelaar. Onze kniespecialisten zijn: Dr. P.Z. Feczko, Dr. T.A.E.J. BoymansDr. P.J. Emans en Dr. M.P.F. Janssen. U kunt de naam van uw orthopedisch chirurg noteren.

De behandelend arts. Vaak is uw behandelend arts een arts-assistent: een arts in opleiding tot orthopedisch chirurg die werkt onder verantwoordelijkheid van een orthopedisch chirurg.  Omdat arts-assistenten tijdens hun opleiding regelmatig van stageplaats wisselen, kunt u bij uw behandeling met verschillende arts-assistenten te maken krijgen.  U kunt de naam van uw behandelend arts noteren Hier ziet u alle orthopedisch chirurgen in opleiding.

De zaalarts vraagt en onderzoekt tijdens uw opname hoe het met u gaat. U kunt bij uw zaalarts terecht met dagelijkse vragen. Maar die kunt u natuurlijk ook stellen aan de verpleegkundigen of uw behandelend arts. U kunt de naam van uw orthopedisch chirurg noteren.  Hier ziet u alle zaalartsen.

 De verpleegkundig coördinator bespreekt van te voren met u de opname. Ze vertelt wat er gaat gebeuren en wat u moet regelen voor als u weer thuis bent. De verpleegkundig coördinator is ook aanwezig op de afdeling.Als u vragen heeft, kunt u hem/haar bellen: 043-3876543, vraag naar sein 7920. U kunt de naam van uw  verpleegkundig coördinator noteren.

De verpleegkundigen op de afdeling orthopedie (C4) helpen u waar nodig bij uw opname en na de operatie. Zij werken in drie diensten. U zult dus verschillende verpleegkundigen zien tijdens uw opname.

 De fysiotherapeut onderzoekt zo nodig voor de opname hoe fit u bent en geeft u eventueel oefeningen. Na de operatie komt de fysiotherapeut enkele keren met u oefenen en leert u veilig opstaan, gaan zitten en lopen (en traplopen als u dat thuis nodig heeft).

De anesthesioloog is de specialist die u de narcose zal geven tijdens de operatie. Voor de opname bespreekt u met de anesthesioloog hoe u verdoofd gaat worden, hoe het is met uw gezondheid en welke medicijnen u gebruikt. Meer informatie over anesthesiologie vindt u op anesthesiologie.mumc.nl.

Sluit de enquête