O-benen, X-benen, lengteverschil in de benen

Problemen van de benen komen regelmatig voor bij kinderen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de stand van het been afwijkt (O-benen of X- benen). We noemen dat as-afwijkingen.  Ook kan het voorkomen dat beide benen niet even lang zijn.

Een speciaal spreekuur voor kinderbenen.

Iedere woensdag is er een speciaal spreekuur voor kinderen met problemen aan de benen. U kunt hier samen met uw kind terecht na een doorverwijzing van de huisarts. Uw kind wordt onderzocht door een orthopeed (in opleiding), en gezien door de verpleegkundig specialist. Als het kan, wordt meteen vastgesteld wat er aan de hand is en in overleg met jullie direct een behandeling gestart. Niet altijd is het nodig of mogelijk om meteen met een behandeling te starten. Dit komt omdat afwijkingen in de lengte of stand zich meestal langzaam ontwikkelen gedurende de groei. Daarom kunnen we soms pas na een tijdje een goed beoordelen wat er precies aan de hand is. Het is hiervoor noodzakelijk dat uw kind regelmatig op het spreekuur komt.

Bij ernstige O-benen of X-benen is soms een operatie nodig. In deze folder vindt u meer informatie deze operatie.

Aanspreekpersonen voor het spreekuur zijn dr. Heleen Staal (orthopedisch chirurg) en dhr. Wiel Wijnen (verpleegkundig specialist) .

Sluit de enquête