Volwassenen

Infecties

De afdeling orthopedie van het MUMC+ is gespecialiseerd in de behandeling van infecties in de botten en gewrichten of bij protheses (bijvoorbeeld een nieuwe knie).

Bij elke operatie is er een kleine kans op infectie, maar wie op de afdeling orthopedie van het MUMC+ een nieuw gewricht krijgt zit goed: uit de cijfers over 2017 blijkt dat de kansen op een infectie bij een nieuwe heup of nieuwe knie respectievelijk 1% en 0,6% zijn. Dat is uitstekend vergeleken met de eigen historische en ook de beschikbare (inter)nationale cijfers.

antiobiogram. bacterieen in petrischaaltje.orthopedische infectiesBacteriekolonies in een laboratoriumschaaltje. Getest wordt welke antibiotica zullen aanslaan.Een infectie van een nieuwe heup of knie is  een serieuze complicatie, maar overigens vaak goed te behandelen met antibiotica. Soms is  opname in het ziekenhuis of zelfs her-operatie nodig. De afdeling orthopedie MUMC+ is gespecialiseerd in de behandeling van ernstige prothese-infecties. Dat is de reden dat er toch vrij wat patiënten met een infectie op de afdeling liggen: we behandelen patiënten uit de wijde regio. Overigens, die infecties zijn niet gevaarlijk voor andere patiënten.

Op maandag is er een speciale poli voor patiënten met infecties. Patiënten worden gezien door orthopeden die zijn gespecialiseerd in de behandeling van infecties of door een orthopedisch chirurg in opleiding, waarbij  de specialist  altijd superviseert en eindverantwoordelijk is (hoofdbehandelaar). Uw behandelaar zal met u bespreken welke onderzoeken en behandelingen mogelijk zijn om de problemen aan te pakken.

De specialisten voor infecties in de orthopedie zijn:

Stafleden

Specialist i.o.