Blog

Van ervaring kun je leren; deel drie ghanablog 2019

23 april 2019 | 0 reacties | Reageer

Ghana blog 3 Relativeren kan je leren

Zaterdagochtend verrassen we een taxichauffeur met de vraag ons 150 kilometer verderop af te zetten, bij Lake Bosumtwe, gelegen voorbij Kumasi. Hij beslist er te overnachten in zijn taxi zodat hij ons retourtje ook kan verzorgen, ook al mist hij hierdoor een nacht bij zijn gezin. Het minimumloon bedraagt 11 Ghanese dollars per dag, gelijk aan 2 euro, dus zal ons semi-Europees bod van 80 euro voor de hele trip hem vast over de streep hebben getrokken. orthopedie mumc-ghana reis 2019- weekend Na een tocht van 4,5 uur met een oneindigheid aan gaten in de weg, afwezige verkeersborden, enorme drukte in en rond Kumasi en dit alles zonder airco en dus met open ramen, komen we volledig gezandstraald aan op onze bestemming. Nooit heeft een biertje zo goed gesmaakt en een douche zoveel resultaat geboekt. We trakteren onze chauffeur op lunch en genieten hierna van de bries bij het meer, een boek, een verfrissende duik en vooral van de heerlijke airco in de slaapkamer. Je weet niet wat je mist tot het er niet meer is, zeggen ze, en ze hebben gelijk.

Thuis, want dat is wat het Maastricht House in Duayaw Nkwanta met wat hulp van onze geïmporteerde potten pindakaas geworden is, duiken we ons bed in voor de nieuwe week. De wekelijkse indeling van werkzaamheden verandert niet, dus maandag starten we weer met opereren.

ghana 2019 elefantiasis voetEen poliklinische casus die ons deze week bijblijft is die van een 25-jarige jongen wiens linker schoen niet meer past met ook functieverlies in diezelfde voet. Er blijkt sprake van elefantiase bij filariase, een parasitaire worminfectie die door muggen wordt overgebracht. (zie foto) Doordat de infectie al zo vergevorderd is, is een amputatie van het onderbeen nog het enige redmiddel.

Woensdag neemt Ajax het op tegen Juventus. We horen dat de match wordt uitgezonden ergens aan het einde van de straat, de enige plek met televisie. Wij zetten ons die avond met z’n drieën in een kleine donkere houten barak tussen een honderdtal Ghanezen om Ajax te supporteren. Gelukkig wordt het eindresultaat ons niet kwalijk genomen. Een bijzondere ervaring!

Op woensdag doen we mee met het spreekuur van de gipsmeester om kinderen met een klompvoet te behandelen. Het is mooi om te zien dat mede vanwege de inspanningen vanuit Maastricht het St John of God Hospital het belangrijkste verwijscentrum voor kinderen met een klompvoet in Ghana is geworden. Donderdag opereren we van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat een twaalftal patiënten met een diversiteit aan aandoeningen.

Het komende paasweekend is een rustige periode in het ziekenhuis. Het overgrote gedeelte van de Ghanese bevolking is streng christelijk en gaat twee maal per dag naar de kerk om te zingen en te bidden. Om hun geloof ook aan andersgelovigen te verkondigen, wordt dit alles live uitgezonden via enorme speakers; een effectieve manier om ons in het weekend op tijd uit bed te krijgen.