Blog

Tour de Rwanda

27 november 2013 | 0 reacties | Reageer

Tour de Rwanda

Vrijdag hebben we grote visite gelopen met Dr.Emanuel, de orthopedisch chirurg uit Kigali. We hebben met hem afgesproken om een aantal patiënten van hem die al een aantal weken met een femurfractuur in tractie liggen volgende week uit de tractie te halen en te stabiliseren met een gipsbroek. Daarna hebben we ons weer gericht op gipswissels en de wondzorg. De operatiegipsen van die dag hebben we samen aangelegd  met Maurice, het hoofd van de verpleging.

Zaterdag vroeg in de ochtend passeerde aan de grote weg de tour de Rwanda. Deze etappekoers is zondag 17 november gestart en zal zondag 24 november eindigen in de hoofdstad Kigali. De totale afstand die in deze 8 dagen wordt afgelegd bedraagt zo’n 819 km. Het is voor de vijfde keer dat deze tour georganiseerd wordt.

De start op deze zaterdagmorgen heeft plaatsgevonden  in Huye en zal eindigen in Kigali, afstand 125 km. Naar later blijkt zijn we ruim op tijd aanwezig om de koers te zien, langs de straat staat veel publiek. Het volk is zeer enthousiast en de kinderen gaan door het lint als de renners passeren.

Omdat het voor Marc allemaal te lang duurt is hij intussen naar de kapper gegaan om zijn haren te laten knippen. De communicatie met de kapper zal waarschijnlijk niet duidelijk genoeg geweest zijn.  De eerste baan die de tondeuse van achter zijn oren naar zijn voorhoofd heeft gemaakt heeft meteen diepe sporen nagelaten: stand op 1mm, irreversibel……….. Praten helpt dan niet meer, is  sowieso niet mogelijk. Dan maar doorgaan en afmaken zou je denken. Of het allemaal al niet erg genoeg geweest is, valt de stroom ook nog uit.Omdat de stroomuitval zo’n half uur geduurd heeft, heeft de halfgeschoren Muzungu  veel toeschouwers bij de wielerkoers weten weg te houden. Maar ook nu nog heeft Marc met zijn “Oost Afrikaans kapsel” de lachers op zijn hand.

Zondagmorgen zijn we met een drietal broeders van het centrum vertrokken naar het Kivu meer en hebben daar met een klein bootje een tocht gemaakt naar het eilandje “Le Chapeau de Napoleon”. Een prachtige omgeving met een mediterrane uitstraling, het toerisme is hier langzaam in opkomst. Het eiland vormt een schuil- en verblijfplaats voor grote vleermuizen.

Net als de andere avonden hebben we deze dag afgesloten met een korte ronde langs de patiëntenkamers. Dit levert vaak prachtige en de meest uiteenlopende taferelen en gesprekken met patiënten en hun “garde malades” op.