Blog

Succes en verdriet

29 maart 2018 | 0 reacties | Reageer

Weekend!!

ghana kumasi weverijDit weekend vertrekt Wiel Wijnen en komt Heleen Staal naar ons toe, opleider orthopedie in het MUMC+ en gespecialiseerd in de kinderorthopedie. Zij is de drijvende kracht achter de orthopedische samenwerking tussen Ghana en Maastricht. We ontmoeten elkaar in Kumasi, dat tussen het vliegveld van Accra en Duayaw Nkwanta ligt. We bezoeken een authentieke weverij en het paleis daar. Even druk van de ketel en wat cultuur opsnuiven.

Maandag 26 maart

ghana orthopedische operatie handboorHet gebruik van een handboor bij de operatieHeleen valt meteen met de neus in de boter. We hebben weer een interessant OK-programma voor de boeg. We doen een pseudoartrose (duur woord voor een breuk die niet wil vastgroeien) repair van een onderarm. Mooie ervaring om met een handboor aan de slag te gaan. Mooi resultaat en hopelijk een goed herstel.

ghana k-draadDaarna beginnen we aan een handwond, waar we een verbrijzeld, gecontamineerd gewricht van de ringvinger moeten herstellen. Een moeilijk klusje maar met een aantal k-draden (gladde ijzerdraden) en wat vlechtwerk met hechtingen krijgen we de botjes weer op hun plek. Daarna moeten we een SCFE (afgegleden heupkop) bij een jongetje in de groei terugzetten en vast schroeven. Dr Moh heeft sinds december de spullen voor deze ingreep liggen, maar voelt zich er nog niet vertrouwd mee. Samen lukt het ons om deze moeilijke, volledig afgegleden kop op te vissen en te fixeren. We doen nog wat kleine dingen en de dag zit erop.

De eerste hulp is rustig gebleven en er zijn wat patiënten afgevallen. Hier in Ghana wil niet iedereen geholpen/geopereerd worden. Patiënten moeten vaak zelf een aanbetaling doen, wat velen niet kunnen. Als patiënten geen "deposit" betalen, als ze niet verzekerd zijn, kunnen ze niet geholpen worden. Het is een harde wereld hier. Tevens komen sommigen enkel voor een röntgenfoto of diagnose en gaan dan weer terug naar de bonesetters. Dit tegen ons medisch advies in.

Dinsdag 27 maart

ghana malaria slachtoffers kinderen Polidag. De dag begint slecht, we horen dat er een kindje is binnengebracht met een epilepsie-aanval door malaria. Helaas is het niet gelukt om het kindje hier uit te krijgen en is het kort na binnenkomst overleden. Iedere dag sterven hier in Ghana nog 3 kinderen aan malaria. Ongelofelijk indrukwekkende casus.

We proberen de casus uit ons hoofd te zetten en begeven ons naar de poli. Dr Moh laat speciaal vandaag en morgen veel kinderen komen voor Dr Staal. We zien kinderen met standsafwijkingen van de benen, osteomyelitis (hardnekkige botinfectie), ontwikkelingsdefecten en nog vele andere interessante pathologie. Menig probleem is ondere andere door slechte voeding ontstaan, maar van sommige dingen weten we de oorzaak nog niet zo goed. ghana blounts diseaseBlounts disease Een daarvan is Blounts disease. waarbij standsafwijkingen ontstaan onder de knie bij kinderen door een groeistoornis aan de groeischijf. Deze ziekte komt hier vaker voor, met name in bepaalde gebieden. In Nederland zien we dit zelden.

Een medisch student, Niels Jansen, doet hier namens MUMC+ onderzoek naar. Hij is samen met Dr Staal en Dr Moh op zoek naar een oorzaak voor deze ziekte. Het onderzoek richt zich op de erfelijke factor: Is die er of niet? Onder begeleiding van Dr Staal en Dr Moh ziet Niels deze patienten op de poli. Hopelijk brengt zijn onderzoek ons dichter bij begrip van deze vervelende ziekte zodat er geen operatieve behandeling meer nodig is.

ghana poliWachtende patienten op de polikliniek. Hieronder nog een aantal foto's van wat we hebben zien passeren.


ghana poli ghana poli fractuur   ghana poli

ghana poli ghana poli