Blog

Rwanda: De heenreis

25 november 2013 | 1 reactie | Reageer

Brussel – Gatagara.

De vlucht van Brussel naar Kigali is goed verlopen.

Op de luchthaven hebben we nog wat mogen stoeien met onze bagage. De 64 kg reisbagage per persoon, (vooral gereedschap en materialen) die ingepakt zat in meerdere reistassen en koffers, hebben we uiteindelijk laten samenbinden en laten sealen tot 2 pakketen. Helaas hebben we bij de samenstelling van de pakketten het gewicht uit het oog verloren, waardoor één pakket echt niet meer in beweging te brengen bleek en dus niet ingecheckt mocht worden. Door ter plekke voor de incheckbalie de pakketten wat te herorganiseren, hebben we uiteindelijk toch alle bagage kunnen inchecken.

Vlak voor ons vertrek naar Kigali kregen we te horen dat we ’s avonds niet in Kigali zouden overnachten, maar dat we na de vlucht meteen zouden doorrijden naar Gatagara. Geen van ons drieën was nu echt gecharmeerd om in het donker deze rit af te leggen. De hoofdwegen mogen dan wel goed zijn, je weet nooit wat je verder zoal nog kunt tegen komen.……. Achteraf bleek het gelukkig allemaal mee te vallen: slechts één auto zonder licht hoeven te ontwijken en uiteindelijk slechts één chicane gemist die in een onoverzichtelijke bocht was ontstaan door de verloren lading van een vrachtwagen. De defecte vrachtauto’s die zonder licht op de weg stonden, konden tijdig worden opgemerkt.

’s Ochtends bleek al vrij snel waarom we deze rit ’s nachts hebben moeten afleggen. In de ochtend was er een vergadering georganiseerd onder leiding van Frank Verhoeven van Fracarita, waarbij de verantwoordelijken van diverse behandelcentra uit de regio maar ook vanuit Goma aanwezig waren. Het doel van de bijeenkomst was om voor de diverse centra per discipline (medisch, vepleegkundig, fysiotherapie, orthopedische werkplaats etc) voor de periode van 2014-2016, een opleidingsplan te maken.

De avond hebben we afgesloten met het afscheidsfeestje van orthopedisch chirurg Ad en zijn vrouw Elly Diepstraten. Veel Afrikaanse muziek en dans gaan dan samen met lauw bier.