Blog

Rwanda: Babyborrel

25 november 2013 | 0 reacties | Reageer

Na het weekend zijn we met patiëntenzorg activiteiten begonnen. Elke ochtend wordt er gestart met visitelopen waarbij naast de arts een afvaardiging van de verpleging en fysiotherapie aanwezig zijn. We moeten toch weer even wennen aan de Afrikaanse werkcultuur: als je ergens op tijd op afspraak komt, ben je in feite 45 minuten te vroeg.

In het centrum verblijven voornamelijk geopereerde kinderen van de vorige orthopedische missie van “Artsen Zonder Vakantie”. Veel kinderen met klompvoeten, X-en O-benen en osteomyelitis e.d. Naast de gebruikelijk bijzonderheden (wat te strak zittende gipsen en wat doorgebloede gipsen) zijn er geen grote problemen. Al langs de patiënten lopende, plannen we ons gipsprogramma voor de komende twee weken. Wondzorg vindt in de regel dagelijks plaats.

Vorig jaar hebben we voor het eerst hier in dit centrum van Gatagara gewerkt en al vrij snel is er weer een klik in de samenwerking tussen ons en de arts, de verpleging en fysiotherapeuten van het centrum. Zo zijn wij maandagavond net als meerdere medewerkers van het centrum uitgenodigd voor de babyborrel van een van de verpleegkundigen.

We hebben deze “zuster” een aantal jaren geleden voor het eerst ontmoet in Goma, Oost Congo, toen ze daar als non in een klooster zat. Omdat dat schijnbaar toch niet helemaal was wat ze zich van haar verdere leven had voorgesteld, heeft ze voor haar een belangrijke keuze gemaakt: weer terug de wijde wereld in. Vorig jaar toen wij in Gatagara werkzaam waren is ze hier als verpleegkundige gaan werken en nu bijna een jaar later is ze bevallen van een gezonde zoon.

Voor ons een prachtige ervaring om naast ons werk ook dit stukje van Rwandese cultuur te mogen meemaken. Een mooie baby, lekker eten, muziek, dans en weer eens lauw bier…………