Blog

Osteotomie-kunsten op de OK

27 maart 2018 | 0 reacties | Reageer

Donderdag 22 maart

Joepie, na 2 dagen op een warme polikamer weer naar OK vandaag. Veel geleerd op de poli maar wel weer toe aan een interessant OK-programma. Er staat een complexe standafwijking van de benen op het programma die we dinsdag op de poli hadden gezien. Dr Moh staat hier bekend om zijn osteotomie- kunsten rond de knie. Hij voert deze operatie uit zonder platen en schroeven achter te laten.

ghana patientje met X- en O-beenPatientje met windswept legs Het jongetje heeft een zogenaamde windswept deformation. Dat wil zeggen dat het ene been een X-been en het andere een O-been is. De oorzaak hiervan is in Ghana vaak onduidelijk. Als je vraagt hoe de patiënt er aan komt, krijg je het TIA-antwoord: This Is Ghana. We hebben bij dit jongetje rechts aan het X-been een gesloten wig femur osteotomie verricht en links bij het O-been een zogenaamde M-osteotomie . Met name dit laatste is speciaal, omdat Dr Moh dat als een van de weinige orthopeden (lees: twee) in Ghana doet. Deze osteotomie wordt zelden tot nooit uitgevoerd in de westerse wereld. Ze doen dit hier al jaren en het is een elegante methode om grote correcties uit te voeren, zoals te zien is op de bijgevoegde illustraties. Dr Moh voer deze ingreep uit in 15 minuten, uit en thuis: ongelooflijk snel!.


osteotomie rond de knie om de stand te verbeterenOsteotomie waardoor de gebogen stand sterk is verbeterd. na osteotomie voor windswept legsTwee rechte benen na de ingreep


We behandelen ook een vinger met een flexiecontractuur (kromme vergroeiing) bij een kindje ontstaan na een brandwond. We doen een z-plastiek en een huidtransplantatie van de buik naar de vingers. Dr Moh blijkt ook plastische skills te hebben. Deze heeft hij onder andere in het azM geleerd.

cacaovruchtcacaovruchtHet blijft verder kalm wat betreft  ongevallen, dus we verlaten de OK bij daglicht. Steven, de orthotist/fysiotherapeut, is zo vriendelijk om Wiel en mij mee te nemen naar een cacaoplantage en palmplantage om de hoek. Hij blijkt een waardige gids.


Vrijdag 23 maart

Vandaag is de administratiedag van Dr Moh, in principe is hij alleen oproepbaar bij ongevallen. Maar zoals verwacht heeft hij zijn dag aardig vol gepland met besprekingen. In de ochtend verrichten we hand- en spandiensten en in de middag hebben we een vrije middag.ghana marktDe volle marktWiel en ik gaan het dorpje in, waar een enorme markt is, zeker als je weet dat hier maar 5000 mensen wonen. We worstelen ons door de menigte die super vriendelijk is. Iedereen begroet ons en probeert ons allerlei dingen te verkopen op een niet opdringerige manier. Wat een vriendelijke, spontane en oprechte mensen!! Het blijft de hele middag rustig op de spoed dus we besluiten ervan te genieten en drinken een biertje onder de palmboom bij Big Mama's Spot, het favoriete plekje van Wiel, die hier al vele jaren komt. Hij vertrekt morgen weer helaas.