Blog

Missie Burundi - Rwanda 2014 - deel 6

14 januari 2015 | 0 reacties | Reageer

Babyborrel in Kigali

Zondagmorgen ben ik met twee verpleegkundigen van het centrum ( Fidel en Claudine) met de bus naar Kigali gereisd voor de babyborrel van Athanasie. Athanasie is begin dit jaar getrouwd en heeft enkele weken geleden haar eerste kindje gekregen. Onderweg is het erg druk vanwege de bedevaartsmis die op elke eerste zondag van de maand gehouden wordt in Ruhango. Na een busreis van zo’n twee uur komen we aan op het busstation van Kigali.

Kigali is de hoofdstad van Rwanda en het economische, culturele en bestuurlijke centrum van het land. Kigali had in 2012 meer dan 1.200.000 inwoners. De stad is op meerdere heuvels gebouwd. Bovenop  een van deze heuvels woont Athanasie. De motortaxi brengt ons na een pittige rit via een onverharde weg naar boven.

Athanasie heeft ons niet alleen verast met een mooie baby maar ook met een heerlijke Rwandese maaltijd. Op de terugweg naar Gatagara in Ruhango liep het verkeer vast door de enorme menigte die zich op straat bevond, na afloop van de mis die de zowat de gehele dag geduurd heeft.

In het centrum ligt ook Lazar een jongeman van 27 jaar, die 7 jaar geleden door een verkeersongeluk een dwarslaesie heeft opgelopen. Tijdens fysiotherapie 3 weken geleden is hij gevallen en heeft zijn bovenbeen gebroken.  Lazar wordt niet geopereerd en ligt middels een tractie in bed. Elke ochtend als we visite lopen, lijken zijn ogen dieper in zijn hoofd te staan.  Een Braunse slede om zijn been op te leggen is niet voorhanden. Via internet heb ik een tekening van een slede gevonden en heb deze met Evance van de orthopedische werkplaats besproken. In de werkplaats wordt er meteen werk van gemaakt, om een soort van beenslede te maken.

De rest van de dag hebben we weer diverse gipsen gewisseld. De gipsen van Jean de Dieu zijn gewigd en zijn benen staan nu vrijwel gestrekt. Ook Marie het meisje dat vorige week voor het eerst met haar klompvoet behandeld is, heeft haar tweede gipsredressie ondergaan. Zij reist weer met haar moeder terug naar Kikongaro, dat met de bus lang reizen is ver in de richting van het Nyungwe Forest. 

Voor de laatste woensdag staan er wat gipswissels onder narcose op het programma. Met Vedaste de anesthesist hebben we de volgorde van de kinderen voor de volgende dag besproken. Ondanks alle problemen en beperkingen treffen we op zaal ook heel vaak mooie plaatjes aan.