Blog

Missie Burundi - Rwanda 2014 deel 2

27 november 2014 | 2 reacties | Reageer

De lasten van de Afrikaanse vrouwen 

Het sturen van berichten verloopt moeizaam. Internet is niet altijd beschikbaar en als het er al is dan is het erg traag. 

Op een van de ochtenden tijdens ons ontbijt vernemen we, dat er vlak voor het klooster een fietser na een aanrijding met een auto overleden is. Dit verbaasd ons eigenlijk niets, zeker als je ziet hoe het verkeer hier georganiseerd is en hoe sterk hier het recht van de sterkste geldt….. 

Op de tweede werkdag zijn we gestart met enkele presentaties over gipstechnieken en de complicaties/problemen die je met gipsbehandelingen kunt verwachten. In het centrum wordt op dit moment flink verbouwd waarbij men voor de opwekking van stroom gebruik maakt van een generator die niet te overhoren valt. Communicatie wordt hierdoor niet gefaciliteerd en met name het luisteren, wat onder gunstigere omstandigheden ook al eens minder goed lukt heeft hier nog meer onder te lijden.  

De rest van de dag zijn we bezig geweest met het aanleggen van afneembare redressiespalken bij meerdere kinderen. Leuk om te zien dat met name de vrouwelijke fysiotherapeute hier het meest handig in is. 

Speciale aandacht hebben we voor Gilles die binnen 3 maanden een forse flexiecontractuur heeft ontwikkeld aan zijn rechter elleboog. Als gevolg van een wond aan zijn bovenarm heeft Gilles mede door zijn verstandelijke beperking zijn elleboog 3 maanden maximaal gebogen gehouden waardoor hij nu rondloopt met de vingertoppen op zijn rechter schouder.  M.b.v. een redressieorthese en fysiotherapie hopen we de functie van zijn elleboog nog te kunnen verbeteren. 

Het is nu regenseizoen in Burundi. Aan het einde van de werkdag nog even tussen de buien door de stad in geweest. In de buurt van de grote markt van Bujumbura zie je dan dat er toch wel heel veel armoede heerst en dat is ook niet zo vreemd. Van alle landen heeft Burundi het laagste BBP per hoofd van de bevolking. Het bruto binnenlands product (BBP) is de totale geldwaarde van alle in een land geproduceerde finale goederen en diensten gedurende een bepaalde periode. Daarmee is Burundi waarschijnlijk het armste land ter wereld. De jarenlange bloedige burgeroorlog kostte naar schatting meer dan 300.000 burgers het leven. Binnenlandse conflicten en instabiliteit hebben de economische infrastructuur en de ontwikkeling van de bevolking in Burundi ernstig ondermijnd. 

Op een aantal gezondheidsindicatoren scoort Burundi het slechtst van alle landen ter wereld. Elementaire maatschappelijke voorzieningen zijn nauwelijks voorhanden en het zijn vaak vrouwen en kinderen die hier het zwaarst onder te lijden hebben. 

Het lijkt wel of de vrouwen in Afrika niet alleen de kinderen op hun rug dragen maar dat daarnaast het hele continent op hun schouders rust.