Blog

Lest best: een pittige OK-dag

3 april 2018 | 0 reacties | Reageer

Woensdag 28 maart

Vandaag onze laatste dag poli. Veel patiënten komen speciaal voor ons "MDO" Ghana/MUMC. "They saved the best for last" zal ik maar zeggen. Er worden ook patienten met wat lastige problematiek gebeld om morgen geopereerd te worden.

Patiënten met de ene na de andere bijzonder situatie komen langs vandaag. elleboog uit de komElleboog uit de komEr komt een jonge voetballer van een jaar of 20 die getackeld was, uiteraard al 3 maanden geleden. Had een beetje last van zijn elleboog. Hiernaast de röntgenfoto. Ook voor  niet-medici is het wel duidelijk dat dit niet klopt: de elleboog is uit de kom. Dit komt in Nederland ook voor, maar is zo pijnlijk dat het slachtoffer meteen naar de Eerste Hulp komt en we het gewricht acuut terugzetten. Dit zowel voor de pijn als voor de bedreiging van de bloedvaten en zenuwen die langs het gewricht lopen. De jongen wil dit niet. Het risico van het terugzetten nu is dat je uiteraard een betere functie krijgt, maar vaak kun je  je arm niet meer volledig strekken. Wij vinden dat niet zo erg, want je doet bijna niets met een gestrekte arm. Buigen is belangrijker om je te kunnen verzorgen en om te kunnen eten. Hier heeft dat geen prioriteit. Patiënten hier willen vooral dat niemand ziet dat ze iets mankeren. Een afwijking is namelijk een teken van hoger hand dat je iets misdaan hebt of dat je het verdiend hebt. Rondlopen met een gestrekte elleboog zonder functie vinden ze dus beter dan een functionele elleboog die je niet helemaal kan strekken. Zo zie je maar dat culturen verschillen.

Nog een interessante casus is een patiënte die in een kuil gestapt was en gevallen. Na een jaar had ze nog klachten en presenteerde ze zich bij ons. Ze had haar het sprongbeen (deel van het enkelgewricht in de voet) gebroken en het bot was verschoven. Een enorm letsel voor de enkel, met pijn en instabiliteit,  wat meestal alleen te behandelen is door het gewricht vast te zetten. Vandaag hadden we maar liefst 3 van deze casus.

ghana genu recurvatumEen jongen met een afwijkende stand van de knie door een groeistoornisWe zien ook nog een jongen met een genu recurvatum. Dat is een kniegewricht dat de verkeerde kant op buigt door een groeistoornis. Dr Moh wil deze afwijking graag samen met ons opereren omdat dit ook voor hem een pittige casus is. Een aantal jaar geleden is een patiënt met vergelijkbare afwijking bijna overleden op OK omdat er een groot bloedvat geraakt was. Het is zelfs voor dr Moh, die wel iets gewend is hier in Ghana, een spannende ingreep. We besluiten de operatie morgen te plannen.


Donderdag 29 maart

ghana intenationaal ok-teamIntenationaal ok-team in actieOnze laatste geplande OK-dag hier. Er staat een pittige lijst op. Dit o.a. omdat een aantal mensen die aanvankelijk niet konden komen,  toch zijn verschenen. We besluiten ons op te splitsen en op twee OK's te gaan werken. Dr Staal doet  de kinderen eerst, samen met Niels. De eerste patiënt heeft artrogryposis (aangeboren stijfheid van meerdere gewrichten) met een stugge voet die in equinovarus stond (spits en naar binnen). Hierdoor kan hij niet goed in zijn aangepaste schoen. ghana artrogryposis voet equinovarusEen voetje in spitsstand en naar binnen gebogen als gevolg van artrogryposis Na wat ouderwets timmerwerk is er weer een mooie rechte voet van gemaakt. Op de andere OK behandelen we een kindje dat  na een brandwond een stijve knie heeft. Onder een narcose-roesje strekken we zijn been en gipsen het om rust te bieden. Een erg lelijke brandwond; dit toont maar weer hoe onveilig het hier soms kan zijn.

Daarna heb ik het genoegen om twee Kuntscher-nails van het bovenbeen te doen. ghana kuntscherpen De oude pen is gebogen door een nieuw ongeval Dit is bijzonder omdat deze niet meer gebruikt worden in Nederland. De behandeling met deze nails is de voorloper van de pennen die we heden ten dage in het bovenbeen kunnen schuiven en het heeft ervoor gezorgd dat we fracturen op een andere manier kunnen behandelen. Kuntscher is soort van de ‘legende van de pennen’ en het is voor mij toch wel speciaal om deze te mogen plaatsen samen met Dr Moh. Een patiënt was al eerder met een pen behandeld,  maar die was door een nieuw trauma gebogen. Gelukkig ging hij er makkelijk uit na wat enthousiaste tikken. Ze gebruiken hier veel Chinese en Indiase materialen, de kwaliteit laat vaak te wensen over.

Het programma vordert gestaag en we belanden bij de laatste casus: de genu recurvatum. ghana genu recurcatum na artrodeseDe knie is rechtgezet en gefixeerd met pennenDr Moh geeft aan dat hij toch wat minder gerust heeft geslapen door deze casus. Gecontroleerd halen we wat bot weg van het bovenbeen en onderbeen en leren hem wat westerse handigheidjes en weetjes. Wij plaatsen in Nederland veel knieprotheses waardoor we er meer mee vertrouwd zijn om in dit gebied grote botstukken weg te halen. We krijgen het been recht en doen een artrodese (vastzetten kniegewricht), omdat de knie bij deze patiënt toch al niet meer functioneerde:  het doel van de ingreep is dat het been weer  belastbaar wordt. genu recurvatum na okDe pennen zijn afgeknipt en de scherpe uiteindes worden afgeschermd met lege medicijnflesjes.Toch wat lastiger met een handboortje dan wij gewend zijn met een elektrische of pneumatische boor. Maar we zijn tevreden met het resultaat. We beschermen de uiteindes van de pennen, die buiten het been uitsteken, met lege medicijn- ampullen.

We verlaten het OK-complex. Buiten bij de roemruchte mangoboom wordt Dr Moh aangesproken door een van de medical officers van de eerste hulp: een patiënt met een bekkenfractuur van een week oud heeft zich net gemeld. Onbehandeld levensgevaarlijk omdat de patient liters bloed kan verliezen door interne bloedingen. HIj heeft het in ieder geval gehaald naar het ziekenhuis. Het is Darwin hier: "survival of the fittest"ghana rontgenfoto bekkenfractuur buitenDe werkdag leek voorbij maar er meldt zich een patient met een bekkenfractuur.