Blog

Ghana november 2019 grote visite, lessen en Eerste Hulp

28 november 2019 | 0 reacties | Reageer

mumc orthopedie ghana  st john of god mannenzaalMannenzaalDinsdagmorgen de grote wekelijkse visite op de orthopedisch zalen. Dr Mho geeft tijdens de visite  onderweg veel uitleg aan de studenten die meelopen. De bedden zijn redelijk gevuld  en wel met de gebruikelijke pathologiëen:  veel conservatieve femur- en crurisfractuurbehandeling met tracties, osteomyelitis in gips, kinderen na  osteotomieen bij “O”en “X” benen. ghana st john of godBryant tractie Het meest werd ik wel  geraakt door het verhaal van een jongetje van een jaar of 4 met een contractuur van Volkmann  met gangreen aan zijn onderarm, dit als complicatie na  een injectie in een ander ziekenhuis. De moeder is er nog niet klaar voor, dat de hand geamputeerd zal moeten worden.orthopedie mumc ghanaHand van jongetje met Volkmann contracturr en gangreen

In het begin van de middag heeft de chauffeur van het ziekenhuis mij naar de School voor Physiotherapy en Orthotists gebracht. Een groep van 17 studenten zat klaar in het loeihete klaslokaal. Buiten was het een graad of 35. Ik werd begroet door Oppong, fysiotherapeut van het St. John of God Hospital die ook de opleiding volgt. We zijn gestart met theorie en aan het einde van de middag ook de eerste praktijkgipsen aangelegd.

’s Avonds met Stephen naar de stad voor een welverdiend biertje en daarna zijn we naar de Champions  league wedstrijden Chelsea- Ajax en Liverpool-Genk gaan kijken, die synchroon geprojecteerd werden. Heb deze nacht slecht geslapen…..

Woensdagmorgen vroeg ben ik gestart met het geven van een presentatie aan de staff van het ziekenhuis  over de risico’s van gipsen en het voorkomen en behandelen van de complicaties bij gipsbehandelingen. Ik kon het niet nalaten om met 1 slide toch iets over de voetbalwedstrijd  te zeggen.

Tijdens het daaropvolgende klompvoetspreekuur werden we opgeroepen om naar de SEH te komen. Een Toyota Hi-Ace busje met 24 inzittenden heeft een klapband gekregen en is van de weg geraakt, veel gewonden waarvan een aantal ernstig. Menigeen  zal zich waarschijnlijk afvragen, hoe krijg  je nu 24 mensen in zo’n busje? Ik heb ook een aantal keren met zo’n busjes gereisd. Je voelt je als een sardientje in blik. En voordat je het weet krijg je een kind op schoot en een vrouwenborst in de nek.

Wat je op zo’n moment aantreft op de SEH is toch op zijn zachtst uitgedrukt indrukwekkend. Mensen zitten op de grond, mensen  liggen op de grond, op alle stoelen  en brancards liggen en hangen gewonde mensen…..veel  bloed en open wonden in het aangezicht. Na de eerste triage gaan we de slachtoffers langs om de instabiele fracturen voorlopig met een spalk te stabiliseren. Een mogelijke humerusschachtfractuur stabiliseren we met een flinke reep karton die we als een u-spalk om de arm bevestigen. Een jonge man met een femurfractuur verdenk ik ook van een fors instabiele knie, met in datzelfde been op twee plaatsen een gecompliceerde breuk van zijn onderbeen. We proberen zijn been zo goed en zo kwaad als maar kan met wat tractie te stabiliseren met een spalk.  Er is een tekort aan van alles: spalken, verband, kussens. Zijn buurman ligt in zijn oranje pak met handboeien om,  vastgeketend aan zijn brancard. Zijn kussen en het laken liggen ongebruikt aan het hoofdeinde. Als ik deze wil wegpakken  om bij zijn buurman het been te stabiliseren, geeft hij mij met een indringende blik te kennen dat dit spullen van de Prison zijn. Natuurlijk heeft hij gelijk, maar ik zie ook meteen dat zijn ketting vrij kort is. Nood breekt wetten en terwijl ik verder oogcontact vermijd……….

’s Middags hebben we een aantal patiënten weer zien langskomen voor o.a.  repositie van de polsfractuur. Maar er zijn ook mensen zonder behandeling vertrokken. Volgens Dr. Mho zijn er mensen bij die de behandeling niet kunnen betalen, maar er zijn ook altijd mensen die naar een bonesetter gaan. “Grote kans dat ik die  later weer ga zien“, zegt hij. Twee patiënten waarbij we een fractuur gereponeerd hebben, zijn zonder controlefoto’s vertrokken. Dit heeft allemaal met kosten te maken.