Blog

Ghana - deel 5

24 oktober 2013 | 0 reacties | Reageer

Het laatste verslag van onze trip naar Ghana.

Na afgelopen donderdag een aantal patiënten met osteomyelitis te hebben behandeld, was het maandag tijd voor een aantal patiënten met O-benen. Hierbij hebben we een osteotomie gedaan, waarbij de stand van de benen is verbeterd. De nabehandeling is hier bijna altijd met een gips…. Een stuk makkelijker en veel goedkoper dan het plaatsen van plaat en schroeven.

Op dinsdag en woensdag de laatste dagen poli, waarbij weer veel exotische pathologie voorbij kwam. Ook veel neurologische afwijkingen worden doorgestuurd naar de orthopeed hier, omdat de algemene artsen in andere ziekenhuizen vaak niet goed weten waardoor het ziektebeeld wordt veroorzaakt, bijv. een kind dat niet kan lopen ten gevolge van zuurstoftekort tijdens de geboorte.

Een andere patiënt was een man met een, naar alle waarschijnlijkheid, cerebellaire ataxie en een cervicale en thoracale scoliose. Het was even puzzelen, opzoeken op internet, maar uiteindelijk denken we toch een adequate diagnose te hebben gesteld. Er zijn veel minder diagnostische mogelijkheden hier, dus lichamelijk onderzoek is hier nog belangrijker dan in Nederland.Na afscheid te hebben genomen van onze vrienden hier, hebben we vandaag de tas gepakt en vertrekken we deze ochtend naar Accra en Nederland.