Blog

Ghana - deel 4

19 oktober 2013 | 0 reacties | Reageer

Afgelopen week was het orthopedisch team op volle sterkte; Prof van Rhijn, Heleen Staal, Prosper Moh en Jop. Op maandag, woensdag en donderdag een aantal operaties gedaan, waaronder osteotomieën van heupen en knieën en een aantal osteomyelitis-patiënten. Prosper had een paar moeilijke patiënten verzameld, om samen met ons te opereren.

Foto: soms wordt de handboor nog gebruikt

Lieke, de ergotherapeute uit Maastricht, had ook een druk programma. Zij was door het hoofd van de fysiotherapie-afdeling in Duayaw Nkwanta gevraagd om een 3-daagse workshop ergotherapie te organiseren voor fysiotherapeuten uit Ghana. Omdat dit pas duidelijk werd toen ze hier arriveerde, had ze geen voorwerk kunnen doen in Nederland.

De uitnodigingen voor deze workshop waren pas laat de deur uit en de post is iets langer onderweg  dan in Nederland, waardoor er minder aanmeldingen waren dan gehoopt. De workshop kon nu wel meer afgestemd worden op de individuele vragen van de fysiotherapeuten.

De laatste week zijn Heleen Staal en Jop Antonis als laatste 2 overgebleven van de Maastrichtse ‘delegatie’. Voor het vertrek van de anderen werd het ziekenhuisterrein verkend; dit leverde een aantal aardige ervaringen op.

We hebben gezien hoe cacaovruchten aan bomen groeien, iets dat we in Nederland natuurlijk nooit krijgen te zien. De bonen die hierin zitten worden gedroogd en gebrand, waarna er chocolade van gemaakt kan worden.
Ook heeft Heleen de ‘placenta pit’ laten zien….. een diepe put waar de placenta (moederkoek) in wordt gegooid na de bevalling, om zo het leven terug te geven aan de aarde. In Nederland wordt de placenta soms begraven, maar hier wordt deze dus in een put gegooid. De geur die er uit kwam (bij een temperatuur van ongeveer 30 graden in de schaduw)  is wel te raden……  

De foto zal ik jullie besparen ;)

Volgende week nog een paar dagen werken in het ziekenhuis en dan gaan Heleen en Jop ook weer terug naar Nederland.