Blog

Ghana - deel 3

17 oktober 2013 | 0 reacties | Reageer

De tijd vliegt hier voorbij…. In de 2,5 week die we al weer hier zijn, hebben  we veel patienten gezien en geopereerd. Het tempo op OK ligt in het begin van de dag erg laag, niet te vergelijken met Nederland; maar naarmate de dag vordert gaat het tempo ook wat omhoog. Het komt ook regelmatig voor dat de OK-dagen (standaard maandag en donderdag) rond 8 uur ’s avonds eindigen.

Afgelopen weekend is Heleen Staal, orthopedisch chirurg in Maastricht, gearriveerd in Duayaw Nkwanta. Ze zal deze week samen met professor van Rhijn verschillende patienten op de poli beoordelen en opereren. Prosper Moh, een van de 2 Ghanese chirurgen, heeft kinderen met X- en O-benen terug besteld op de poli, zodat wij ze tijdens deze trip kunnen behandelen.

Gelukkig hebben we in de weekenden soms wat tijd voor ontspanning. Nadat Heleen was aangekomen, zijn we met de Nederlandse groep naar Mole geweest. Mole is het nationale wildpark in het noorden van Ghana. Een leuk weekend gehad met veel ontspanning. Antilopes, wrattenzwijnen, verschillende vogels, bavianen en andere apen; een kleine opsomming van de beesten die we hebben gezien tijdens een ochtendwandeling en jeep-safari. Ook lopen er olifanten in het park, maar doordat er nu voldoende drinkpoelen zijn aan het eind van de regenperiode, zitten deze vaak dieper in het park verscholen. Een leuk intermezzo tijdens deze drukke maand. 

Een van de patienten die we gisteren hebben geopereerd wil ik er even uitlichten.
Een jonge dame kwam vorige week schuifelend de poli binnen gelopen. We dachten dat ze misschien wat verlegen was, maar al snel bleek waarom ze niet goed kon lopen. Doordat ze een avasculaire necrose van beide heupen had ontwikkeld bij sikkelcelanemie, stonden haar beide heupen in een gefixeerde adductiecontractuur. De heupkoppen waren dus afgestorven omdat ze onvoldoende bloedtoevoer hadden. Hierdoor stond het rechter been naar links en het linker been naar rechts, met een echte X-stand als gevolg.


Deze jongedame hebben we gisteren geopereerd, waarbij we de kop van de rechter heup hebben gereponeerd na het doornemen van een pees en bij de linker heup alleen de pees hebben doorgenomen. Vervolgens is een gipsbroek aangelegd.
Hierdoor hebben de heupen meer bewegingsmogelijkheid en hopen we dat ze over een tijdje zonder al te veel pijn weer kan beginnen met lopen.