Blog

Ghana - deel 2

10 oktober 2013 | 0 reacties | Reageer

Afgelopen weekend was een druk weekend, omdat Prosper Moh, een van de 2 de Ghanese orthopedisch chirurgen, was uitgeschakeld met rugklachten en Samuel Afatsoa, de andere orthopedisch chirurg, met vakantie was, al voordat we hier aankwamen. Hierdoor was/ben ik bereikbaar voor trauma’s die zich op de Spoed Eisende Hulp melden.

Gelukkig had ik nog wel de mogelijkheid om naar een voetbalwedstrijd te gaan van Bechem United, een team uit de hoogste Ghanese voetbaldivisie. Jammer genoeg misten ze een kans voor open doel en verloren ze met 0-1. Maar de sfeer in het ‘voetbalstadion’ was er niet minder om. 


Deze week is professor Lodewijk van Rhijn samen met zijn zoon gearriveerd. We hebben samen het OK-programma op maandag gedaan; onder andere een femurpseudarthrose-herstel met intramedullaire pen en bone graft, externe fixateur op en onderbeensfractuur, een andere op een femurfractuur en snaartractie voor een femurfractuur. De operaties verliepen vlot en zonder veel chirurgische problemen….. de buikklachten van de professor echter gooiden soms wat roet in het eten.


De polikliniek van afgelopen 2 dagen was gevuld met kinderorthopedie. Kinderen met problemen die je in Nederland zelden tegen zult komen, liepen na elkaar de spreekkamer binnen…. Fibula-aplasie (aangeboren afwezigheid van kuitbeen), bilaterale radiusaplasie, osteomyelitis van femur of humerus, ernstige O-benen en X-benen en de nodige posttraumatische afwijkingen. Noem het maar op, het komt allemaal op het bordje van de Ghanese orthopedisch chirurg hier in Duayaw Nkwanta.

Ook worden er veel trauma-patiënten naar de orthopedisch chirurgen van dit ziekenhuis verwezen; de traumatologie lijkt een ondergeschoven kindje tijdens de opleiding tot arts, waardoor bijna alle breuken, ook van 3 weken oud, nog worden doorverwezen. Soms hebben ze in de andere ziekenhuizen geen behandelingsmogelijkheden, soms omdat de artsen daar niet precies weten wat te doen.


Ook in het ziekenhuis hier hebben ze niet altijd de middelen voor operatieve behandeling, maar ik heb hier wel gezien dat conservatieve behandeling van fracturen die in Nederland geopereerd zouden worden, ook een goed resultaat kan opleveren. De technieken die Charnley in zijn boekje heeft beschreven, worden hier veelvuldig toegepast.

Groeten,
Jop en Lodewijk