Blog

Ghana blog november 2019 start

28 november 2019 | 0 reacties | Reageer

Reisverslag naar Ghana november 2019,

 Wiel Wijnen Verpleegkundig Specialist Orthopedie MUMC+

Op zaterdag 2 november ben ik vanuit Maastricht vertrokken naar Ghana.

Tijdens mijn bezoek aan Ghana afgelopen jaar,  ben ik door Dr. Propher Moh gevraagd om gipsverbandlessen te komen geven aan een nieuwe opleiding die gestart zal worden aan het St.John of God College of health. Deze school  is gekoppeld  aan het St John of God Hospital in Duadjaw Nkwanta.

In eerste instantie zou ik met Heleen Staal gaan, maar vanwege familieomstandigheden kon  Heleen helaas niet mee…

Bij het inchecken van de bagage op Schiphol moet ik € 65 bijbetalen.  Na een voorspoedige vlucht werd ik in Accra opgehaald door Toontje. Toontje is  afkomstig uit Veltwezelt (B) en heeft in Accra aan de Spintex road een winkel in tweedehands spullen. Daarnaast runt zij een  Bed and Breakfast. Onderweg van de luchthaven zijn we nog gestopt voor een lekker koud Club biertje.

De volgende dag met AWA van Accra naar Kumasi gevlogen, waar de chauffeur van het St John of God Hospital klaarstond om de rest van de reis naar Duadjaw Nkwanta te af te maken.

De zondagmiddag in Duadjaw Nkwanta  was erg zonnig en warm, op de markt nog wat bekenden getroffen. In de stad vond de tweede dag een begrafenisceremonie plaats. Alle mensen uitgedost in prachtige wit-zwarte gewaden, veel muziek en dans. ghana st john of god begrafenisBegrafenis In Ghana duurt een begrafenis in de regel vier dagen. Op vrijdag de eerste dag van een begrafenisplechtigheid vloeien er veel tranen en draagt iedereen rode kleding. De zaterdag zijn de meeste mensen in rood/zwart gekleed. Zondag gaan de mensen naar de kerk en is de kleding wat feestelijker wit en zwart. Maandag is de afsluitende dag.

Bij “Suzzi’s Garden”, een groene oase aan de rand van de stad, dronk ik mijn eerste biertje op “kosten van de zaak”.  orthopedie mumc ghana prosper mhoDr. Mho ontvangt ok-instrumenten uit het MUMC+ Aan het begin van de avond zijn Dr. Mho en Steven de fysiotherapeut/instrumentmaker nog even  bij mij langs geweest  in het “Maastricht House”. Het “Maastricht House” is een van de gastenverblijven op de ziekenhuiscompound. Aan dr Mho heb ik toen OK-instrumentarium afkomstig van het MUMC overhandigd.  De tweede warme nacht heb ik toch alweer wat beter geslapen, mogelijk ben ik alweer wat meer gewend aan de hitte…

Maandagmorgen eerst naar het kantoor van Fred Inkum, de directeur van de school voor orthotics en fysiotherapie. De afgelopen weken heb ik regelmatig mailcontact met hem gehad om een en ander af te stemmen, zodat er voldoende tijd en ruimte zou zijn om de lessen in te plannen. Na wat heen en weer bellen van Fred wordt mij duidelijk dat deze maandag nog niet veel les gegeven zal worden. Voor de rest van de week inclusief zaterdag zal er geprobeerd in te breken op het bestaande lesprogramma van de studenten en zal er een nieuw programma gemaakt worden. De lijst van benodigde gips- en verbandmaterialen die ik een aantal weken geleden heb toegestuurd is wel ontvangen maar is ook helaas blijven liggen. Er wordt weer druk heen en weer gebeld….. Voor de eerste lesdagen zal ik zelf op strooptocht moeten in het ziekenhuis. Hopelijk is er nog wat materiaal te regelen voor de andere lesdagen. En ik dacht nog zo, als ik maar tijdig……., maar ja, zo blijkt ook nu: ook Ghana is Afrika……..