Blog

Ghana blog november 2019: meer lessen en ongelukken

28 november 2019 | 0 reacties | Reageer

Donderdagmorgen was ik weer vroeg wakker, zoals alle ochtenden eigenlijk. Buiten was het mistig en was het ook nog maar 23 graden. Ideale omstandigheden  om te gaan hardlopen. En zo liep ik om 06.30 uur al van de compound af. Toen ik na zo’n uurtje terugkwam, stond Fred  de directeur van de school al bij mijn deur. Het was hem niet gelukt mij eerder te bereiken...  Hij had het verzoek of ik vanaf acht uur zou kunnen lesgeven, dit zou beter uitkomen met de planning op school. Vlug onder de douche, eitje eten en met de chauffeur naar school. Het was de eerste praktijk-gipsles voor de 17 studenten. Achteraf gezien was de ravage van de praktijkles vrij snel opgeruimd. De rest van de dag nog met de verpleging en de fysiotherapeuten gewerkt in het ziekenhuis . orthopedie mumc ghanaUslab bij breuk van de bovenarm Zo hebben we o.a. ook nog een u-slab aangelegd bij een oudere dame die haar humerusschachtfractuur had laten behandelen bij een bonesetter. Er was een opmerkelijke distractie van de fractuur met een fors oedeem en blaren op haar hand.

Vrijdagmorgen voordat ik naar de school wilde gaan lag er al een patiënt als gevolg van een motorongeval  met een gecompliceerde, zeer proximale cruris fractuur op de SEH. Op  een van de röntgenopnames was de knie niet geheel in beeld gebracht waardoor de stand van de breuk niet goed te beoordelen was. Het blijkt vervolgens niet mogelijk om een nieuwe röntgenfoto bij te maken, omdat deze kosten weer door de patiënt gedragen moeten worden. We hebben na de wondverzorging het been zo goed als mogelijk, recht ingegipst. (Foto 8).Over het nut van het maken van een nieuwe rongenfoto na het ingipsen wordt nog met patiënt gecounseld.

Voordat ik naar de school vertrek ga ik naar het magazijn van de opleiding en vind daar nog 3 doosjes gips. Voor de rest ligt er geen (gips)verbandmateriaal meer op de planken. Via Stephen weet ik nog een doosje zwachtels uit het ziekenhuis te ritselen, het zal nog net genoeg zijn voor de workshop van vandaag. Ik laat meteen Fred Inkum bellen en geef hem aan dat als er geen (gips)verband meer aangevuld wordt dat het vandaag ook de laatste praktische scholingsdag zal zijn.

ghana st john of god mumc orthopedie mumcGipsverbandles De lesdag verloopt verder zonder problemen, de meeste energie steek ik in het aanleren van structuur. Structuur in het klaarzetten van dingen, aan de kant leggen van gereedschap, opruimen van materiaal en zeker van het afval. Tussendoor leren ze ook nog hoe te gipsen.

Terug in het ziekenhuis is het wederom erg druk op de SEH. Frontale botsing tussen twee auto’s op de Sunyani road, niet ver van het ziekenhuis. Eén bestuurder overlijdt ter plekke, de andere bestuurster, een jonge moeder die met haar twee  kleine kinderen in de auto zit, overlijdt op de SEH. De open beenbreuken van haar beide benen laten de enorme impact van de klap zien….. Haar oudste dochtertje van zeven gaat op verdenking van interne bloedingen naar de ok.

Duayaw Nkwanta ligt aan de grote weg tussen Kumasi en Sunyani . Deze  weg bevindt zich in een redelijke staat, met soms wat forse gaten. De weg nodigt uit om hard te rijden en er wordt vaak met oude auto’s die de stevige kooiconstructie van een goede Duitse of Zweedse auto ontberen, veel te hard gereden.  De maximum snelheid op deze zogenaamde primary roads bedraagt 120 km per uur.