Blog

Ghana blog november 2019: laatste dagen

28 november 2019 | 0 reacties | Reageer

Op maandagmorgen weer om 06.30 een stukje gaan rennen in de velden en bossen ten noorden van de stad op veldwegen en kronkelende bospaadjes, prachtige stukjes natuur gezien. Later in de douche, verkleurt het douchewater weer van het rode stof.

Deze ochtend voor de laatste keer naar school voor een praktijkles. Ik kan wel constateren dat de meeste studenten de basisprincipes van het gipsen begrijpen en deze ook proberen toe te passen. Wat het werken vooral bemoeilijkt, is de slechte kwaliteit van het (Chinese) gips- en verbandmateriaal. Na minder dan een minuut, terwijl je de rol nog in je hand hebt begint een rolletje gips al uit te harden en voelt dan aan als gelaagd karton. Samen met Fred Inkum de directeur van de school hadden we al besloten dit jaar nog geen praktijktoets af te nemen.

 Na het werk net als elke dag even een rondje gelopen door de stad, naar de markt. Na het eten komt Steven weer langs om nog even naar de stad te gaan. Onderweg gaan we naar diverse mensen en meerdere  mensen spreken ons aan, Stephen is erg bekend in de regio, maar in de stad zijn inmiddels ook veel mensen die mij herkennen van mijn wandelingen en escapades en dat voelt veilig. Dit jaar is het niet Big Mamma, of Suzzi’s bar maar gaan we vaker naar de Silver House Bar in de stad om even bij te praten….

ghana st john of godAlexandra Dinsdagmorgen weer de grote zaalvisite op de orthopedie-afdeling. De controlefoto van de patiënte met de onderbeensfractuur is acceptabel, mevrouw mag met ontslag. Alexandra, een meisje van vier dat drie weken in tractie ligt met een femurfractuur, mag van de tractie af en mag langzaam gaan mobiliseren en aan het eind van de week met ontslag. Op de mannenafdeling is een nieuwe patiënt met een dubbelzijdige femurfractuur opgenomen nadat een boom op zijn benen is gevallen.

orthopedie mumc ghana wiel wijnen klompvoetbehandelingKlompvoetbehandelingDe rest van de ochtend en deel van de middag hebben we het klompvoetspreekuur gedaan. Mensen komen vaak van ver met hun kinderen en helaas betreft het in de meeste gevallen toch al wat oudere kinderen die al elders behandeld zijn.

’s Avonds ben ik als afscheid met  Stephen, James en Oppong met zijn vrouw, nog iets gaan drinken bij Suzzi’s bar.