Blog

Ghana 2019 - Klaar voor vertrek

8 april 2019 | 0 reacties | Reageer

orthopedie mumc-ghana reis 2019 - deelnemers vanuit NederlandDe Nederlandse deelnemers aan de jaarlijkse Ghana-reis van de afdeling orthopedie van het MaastrichtUMC+ Een kopie van vliegticket en paspoort, een garantiebrief en uitnodiging van het ziekenhuis, een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts en een paar pasfoto’s verder, maar dan heb je ook wat: een visum voor Ghana en akkoord voor werkzaamheden in het St. John of God Hospital te Duayaw Nkwanta onder leiding van dr. Prosper Moh. Alle eer en dank hiervoor mogen worden opgestreken door Astrid Brouwers, secretaresse van de afdeling orthopedie van het MUMC+, die zich over de paperassen heeft ontfermd, en Dr. Heleen Staal, opleider orthopedie in het MUMC+ en de drijvende kracht achter de huidige samenwerking met Dr. Prosper Moh.

Ik ben Frank Jonkers, arts-assistent orthopedie in de regio Maastricht. Samen met Laura Vanhoof, arts-assistent interne geneeskunde in het MUMC+, en Noor Jöbsis, co-assistent geneeskunde in het UMCG, begonnen we op 5 april 2019 op de luchthaven van Zaventem aan het Ghanees avontuur. Dr. Adhiambo Witlox, kinderorthopeed in het MUMC+, vertrekt samen met haar dochter vanuit Schiphol. Hen ontmoeten we diezelfde avond in Accra, de hoofdstad van Ghana, waar we allen de eerste nacht verblijven om vervolgens op 6 april 2019 gezamenlijk het vliegtuig naar Kumasi te nemen.

orthopedie mumc-ghana reis 2019-De ambulance van het St John of God Hospital in Ghana De ambulance van het St John of God Hospital in GhanaEen halfuur later komen we aan. Pieter, de chauffeur van het ziekenhuis, staat klaar om ons na nog een rit van 3 uur af te zetten bij het Maastricht House, gelegen op terrein van het ziekenhuis, waar we de komende weken zullen verblijven. We besluiten het dorp Duayaw Nkwanta te voet te verkennen en belanden bij Suzy’s Place, een barretje om de hoek. Onderweg is aan aandacht van de lokale bevolking geen gebrek. Thuis verzorgt Nancy de maaltijden. Morgen begint het echte werk, op tijd naar bed.