Blog

Ghana 2018, grote visite, polikliniek en 'bonesetters'

25 maart 2018 | 0 reacties | Reageer

Dinsdag 20 en woensdag 21 maart staan in het teken van de poli. Of zoals ze dat hier noemen de OPD (Out Patient Department). Dinsdag starten we weer eerst met een overdracht van de dienst en bijzonderheden. ghana john of god zaalrondeGrote visite Daarna is de grote visite. We lopen alle patiënten langs samen met de zusters, Dr Moh, Edward (medical officer orthopedie, zeg maar de assistent van Dr Moh die alles regelt en 24/7 dienst heeft voor ongevallen). In 5 minuten tijd zijn we ineens met 20 man/vrouw: de fysiotherapeuten, allerlei assistenten, nurse practitioners en physician assistents gaan mee met de ronde.

De fysiotherapeutzijn en zijn assistenten zijn een soort manusjes van alles. fractuur tractie ghanaEen installatie voor tractiebehandeling na een beenbreuk Ze oefenen met patiënten, maar maken ook de gipsen, tractie-installaties of kunstbenen die nodig zijn na amputaties. Iedereen heeft wel een specialiteit. Dr Moh is opleidend ingesteld en stelt veel vragen aan de assistenten.

Zalen vol mannen met fracturen, allemaal als gevolg van aanrijdingen. Drie kwart van de patiënten is sowieso traumazorg: typische bovenbeen- en onderbeenletsels. Vooral door bumpers van auto’s die voetgangers, fietsers of motors hebben geraakt.


ghana amputatie van de hand na behandeling door bonesettersHet patiëntje is voor het leven getekend omdat amputatie van de hand enige nog mogelijke behandeling was.ghana bonesetters afbinding na polsfractuurDeze hand kan niet meer gered worden nadat de arm afgebonden is geweest door 'bonesetters' na een simpele polsbreuk. Een casus die me zal bijblijven is een jongetje van een jaar of acht die naar de plaatselijke ‘bonesetters’ was gegaan met een simpele polsfractuur (Salter Harris 2 voor de kenners). Als behandeling werd daar de onderarm afgebonden. Hij kwam hier binnen met een onderarm waar geen leven meer in zat en de enige optie was amputatie! Getekend voor het leven. De groep hier is ook duidelijk onder de indruk. De vraag rijst hier of en hoe ze deze praktijken een halt moeten toeroepen.


verpleegkundig specialist klompvoetje ghanaVerpleegkundig specilist Wiel Wijnen behandelt klompvoetjes en geeft uitleg.Tegen halftien, tien uur begint de poli. De wachtkamer zit tjokvol. Er ligt een stapel met papieren dossiers en we beginnen bovenaan. Veel slijtage van heupen en knieën, rugklachten en kinderorthopedie. Tegen half 11 komt Edward meehelpen. We wisselen gedachten over veel casus. Wat opvalt is de zogenaamde patiënt delay. Drie maanden na trauma komen de patienten aanwandelen. Velen gaan hier eerst naar een bonesetter, een soort medicijnman voor breuken. Helaas helpen de kruiden, spalken en traditionele methodes niet altijd goed. Met zijn tweeën zien ze meer dan 90 patiënten.  Aan dezelfde tafel zit Dr. Moh en er is steeds direct overleg met hem. Hij schenkt aandacht aan iedere patiënt. Hij is de rust zelve, ondanks de stapel met dossiers die alleen maar groter wordt. Patienten krijgen een nummertje en alles gaat op volgorde. De een gaat naar buiten en de ander loopt naar binnen. Als ze toch nog vragen hebben, lopen ze gewoon binnen. Hierdoor staat de polikamer soms vol met mensen. Over privacy zullen we het maar niet hebben. Iedereen wacht geduldig. Mensen rijden soms 500 km om vijf minuten bij Dr Moh te komen. Als ik vraag waarom, wordt duidelijk dat hij een bekendheid is voor de mensen in Ghana.

ghana vergroeiingen agv osteogenesis imperfectaEen patiënte met vergroeiingen na botbreuken door osteogenesis imperfectaEr passeren allerlei aandoeningen: kromme benen na slecht behandelde fracturen, pseudoartrose (niet vastgroeiende botbreuken), botvervormingen door rachitis (vitaminetekort bij slechte voeding) of osteogenesis imperfecta (erfelijke aandoening). Bij dat laatste hebben patiëntjes  van jongs af aan spontaan breuken, die niet goed vastgroeien en leiden tot vervormingen.


 

Verpleegkundig specialist Wiel Wijnen les fysiotherapeuten ghanaVerpleegkundig specialist Wiel Wijnen geeft les aan een groep zeer geinteresserden collega's De woensdag begint met een praatje van onze verpleegkundig specialist Wiel over wondverzorging, op verzoek van Dr Moh. Omdat de middelen hier schaars zijn, is daar nog veel te winnen. Erg positief om te zien is dat de verpleging dat ook inziet en aandachtig onze adviezen absorbeert en vragen stelt. Wiel heeft in Maastricht materiaal gespaard dat normaal na eenmalig gebruik weggegooid wordt. Het is hem gelukt om ruim 40 sets te maken die  gesteriliseerd kunnen worden  zodat iedere patiënt een schone steriele set krijgt bij de wondzorg. Het wordt gewaardeerd, evenals de adviezen  die worden benadrukt door de senior verpleegkundigen en hoofden van de afdeling.