Blog

Ghana 2017-8

23 maart 2017 | 0 reacties | Reageer

Maandag

Operatie-kamer Weer een hele dag OK met een gevarieerd programma.  Er was ook nog een lastige onderarmsfractuur te doen (comminutieve Monteggia fractuur) en gedurende de dag werd steeds duidelijker dat Prosper graag wilde dat Pieter het zou doen. De patient woog 130kg en zou niet hebben misstaan aan de deur van de Alla. Er werd besloten om een plaat met schroeven te plaatsen. Echter, tijdens de ingreep bleek de boor niet te functioneren en er was geen tweede boor beschikbaar. T.I.A. (This Is Africa). Handboor werkte ook niet goed. Dan maar roeien met de riemen die er zijn en creatief denken. Resultaat was uiteindelijk toch bevredigend.

Ondertussen assisteerde Ruth (kinderarts in opleiding MUMC) bij een spoed keizersnede: een achttienjarige moeder was hoogzwanger van een tweeling die niet in de juiste houding lagen om normaal geboren te kunnen worden. Een keizersnede is dan levensreddend voor moeder en kinderen. De kinderen maken het inmiddels heel goed.

In het ziekenhuis ook minder goed nieuws: Een moeder met een 8-jarig meisje zijn tegen medisch advies met ontslag gegaan. Ze gingen hun heil zoeken bij een traditionele medicijnman omdat de behandeling van een chronische botinfectie niet vorderde. Ben zeer sceptisch over de afloop.

We werden ook opgeschrikt door heel akelig nieuws van buiten het ziekenhuis. Bij de watervallen waar we vorige week zondag nog onder stonden (zie vorige blog) zijn gisteren 20 middelbare scholieren omgekomen toen er boomstammen naar beneden vielen.