Blog

Ghana 2017-7

23 maart 2017 | 0 reacties | Reageer

Donderdag

Wat een dag! Non stop tot 21uur ’s avonds op OK gestaan en 8 grote operaties gedaan. Tussendoor werd nog een hoog energetisch trauma  met meerdere open fracturen opgelegd vanuit de Eerste Hulp. Je ziet toch een hoop ernstige letsels hier binnenkomen na een R.T.A. (road traffic accident). Het betreft veelal jonge patienten. Ze worden ook vaak vanuit andere ziekenhuizen verwezen voor definitieve behandeling in het St. John of God Hospital. Een patiënte kwam bijvoorbeeld binnen met een reeds 5 dagen bestaande onderbeensfractuur waarbij een groot deel van het bot volledig bloot lag. Gelukkig was de wond wel al goed gereinigd.

Sterilisatie-apparaat Er worden op OK allerlei vooroorlogse externe fixateurs uit de kast getrokken. Prosper gaat er ook nogal prat op dat hij al 10 jaar een fixateur in gebruik heeft die eigenlijk voor single use was bedoeld. Als tijdens de operatie een instrument op de grond valt wordt deze even in jodium gedompeld en vervolgens weer gebruikt. Ook zijn er vaak vliegen op de operatiekamer. Steriliteit is soms ver te zoeken. Maar het hergebruik heeft wel een functie.

Patientendossiers Het is interessant om te volgen hoe patienten uiteindelijk betalen voor hun behandeling. Een zorgverzekering kost hier jaarlijks omgerekend 5 euro. Dit dekt in principe alle kosten behalve orthopedische implantaten, die moeten patienten zelf betalen. Daarom worden bijna geen platen of schroeven gebruikt, alles gaat in het gips. Natuurlijk zie je hierdoor op de poli vaak fracturen voorbij komen die niet goed willen helen. Vooral veel jonge patienten blijken niet verzekerd. Indien ze op de Eerste Hulp belanden en er wordt besloten om te opereren, dan moet eerst een deposit betaald worden. Dit is meestal omgerekend 50 euro. Soms ligt een patient hierdoor meer dan 24u op de Eerste Hulp te wachten omdat de familie bezig is het geld bij elkaar te verzamelen. Zo ook op de afdeling. Patienten liggen vaak langer dan een week met een been in pleistertractie voordat er voldoende geld is voor een operatie. Een uitzondering wordt gemaakt voor patienten met een fractuur waarbij het bot volledig bloot ligt. Die worden wel direct vanuit de Eerste Hulp naar de operatiekamer gebracht.

Vrijdag

Vandaag stond een regionaal Club Foot Symposium gepland voor fysiotherapeuten, dat zijn hier tevens de gipsmeesters. Aansluitend was er een practicum waarbij we op voetmallen de Ponseti gipstechniek konden oefenen. Ook leuke contacten gelegd met de studenten en veel gelachen.

Zaterdag

Ook op zaterdag ging het Club Foot Symposium door. In de ochtend allerlei presentaties en in de middag practica gepland. Daarbij werd de Ponseti gipstechniek geoefend op echte patientjes en werd een percutane achillespees tenotomie gedemonstreerd. 's Avonds zijn we naar Sunyani gegaan, de dichtsbijzijnde stad. Daar was ook een groot festival waar een bekende Ghanese rapper optrad. Super druk en chaotisch, was niet zo’n succes.

Zondag

Zondag, rustdag. Pieter is zojuist aangekomen. Dat gaat een gezellige tijd worden. Hij herkent veel dingen van 5 jaar geleden, maar er is blijkbaar ook veel veranderd. Rondje gelopen door het dorp en wat boodschappen gedaan. Nog naar de Eerste Hulp geweest maar er blijken geen trauma-patienten binnen te zijn gekomen. Ook nog op de afdeling geweest en de operatielijst voor de volgende dag doorgenomen. Ondertussen veel ervaringen uitgewisseld en nog wat gestudeerd. Inderdaad, zondag rustdag.