Blog

Ghana 2017-6

17 maart 2017 | 0 reacties | Reageer

Weekend

Zaterdag 11 maart vertrok Adhiambo weer naar Nederland. Super leuke tijd gehad, jammer dat het zo kort was. Ik neem het stokje over om de gebeurtenissen in het St. John of God Hospital te verslaan. Terwijl Prosper out of town was voor een begrafenis in het Noorden, zouden wij het fort bewaken. Ineens lag er een patiënt met een traumatische bovenbeensamputatie  op de OK en werden we door de OK-zuster thuis opgehaald. We hebben er met behulp van een niet al te beste handzaag nog een functionele stomp van weten te maken.

Op zaterdag en zondag nog een aantal patiënten vanuit de SEH opgenomen met verscheidene traumatische letsels die later in de week geopereerd zouden worden. In de tussentijd werd nog een trip gemaakt naar de Kintampo watervallen. Samen met Ruth en twee Nederlandse verpleegkundigen in opleiding namen we plaats in een taxi. Gaten in de bodemplaat bedekt met karton en angstaanjagend puntige wieldoppen die rechtstreeks uit de muscial Grease leken te komen. Na stevige onderhandelingen over de prijs begonnen we aan, wat bleek later, een ruim 3 uur durende rit door het binnenland van Ghana. Prachtig om het landschap te aanschouwen maar ook veel armoede gezien zoals de woningen (hutjes) gemaakt van leem en riet. De watervallen waren fraai en we hebben er lekker kunnen afkoelen samen met wat locals. Op de terugweg hevige regenval en een lekke band gehad maar uiteindelijk weer veilig op de compound van het ziekenhuis aangekomen.

Maandag

Een drukke dag met een lange operatielijst voor de boeg. ’s Ochtends op de SEH al 3 patiënten opgenomen die later voor OK in aanmerking kwamen. In totaal 9 patiënten geopereerd tot 19u ’s avonds, veelal zonder wisseltijd vanwege de overloop OK’s. Werkte lekker door.


Ernstige X-benen voor operatie   X-benen na operatie

Dinsdag

In de ochtend werden de ward rounds gedaan met een grote groep studenten fysiotherapie. Daarna demonstreerde Prosper op de gipskamer hoe een sterk gehoekte fractuur  van het opperarmbeen (distale humerus) zonder operatie kon worden behandeld met gips en een sling. Hier had ik zelf wat bedenkingen bij, maar het adagium bleek: anatomical alignment is only for intra-articular fractures, we aim for functional alignment.

Daarna stond nog een hele dag poli gepland waar een grote variëteit aan orthopedische pathologie de revue passeerde. Weer veel malunions gezien bij patiënten met botbreuken die eerst door traditional bone setters waren behandeld.

Woensdag

Weer een hele dag poli met een aantal bijzondere casus. Er was tussendoor ook een polytrauma-patiënt binnen gekomen op de SEH. Bleek een ongeluk met vrachtwagen te zijn, de bestuurder had het niet overleefd maar de bijrijdster wel. Helaas flinke letsels waaronder een zeer gecompliceerde onderbeens (distale cruris) fractuur waarbij sterke twijfels over behoud van de voet. Tevens onderbeens fractuur aan andere zijde, midschacht bovenbeens fractuur en onderarms fractuur. Uiteindelijk na de poli deze patiënte op OK behandeld. Met de beste bedoelingen gered wat er nog te redden viel, maar ik denk dat in de nabije toekomst toch een onderbeensamputatie zal volgen.